Hoppa till huvudinnehåll

Elevantalet ökar drastiskt i Korsholms högstadium

Korsholms högstadium
Arkivbild. Korsholms högstadium. Korsholms högstadium Bild: Yle/Amanda Bieber korsholms högstadium

Om två år kommer mer än 600 elever att gå i Korsholms högstadium. Då torde också den tillbyggnad som nu planeras för Smedsby skolcentrum stå klar.

I januari startar planeringen av Smedsby skolcentrum. Enligt förhandsplaneringen ska ett nytt hus på omkring 2 700 kvadratmeter byggas som sammanbinder högstadiet med Smedsby-Böle skola.

I dag har Korsholms högstadium 497 elever och nästa läsår ökar elevantalet med 50. Dessutom kan det komma flera kvotflyktingar. Men läsåret 2019 går elevantalet över 600.

Smedsby-Böle skolas elevantal ser inte ut att stiga men den skolan har redan länge haft problem med utrymmesbrist.

Smedsby-Böle lågstadieskola
Smedsby-Böle skola. Smedsby-Böle lågstadieskola Bild: YLE/Sofi Nordmyr smedsby-böle lågstadieskola

Också ny läroplan sätter tryck på lokalerna

Rektor Inger Damlin på Korsholms högstadium säger att de klarar det här läsåret och nästa läsår men sedan måste de ha mer utrymme. Dessutom kommer en ny läroplan för årskurs sju redan nästa år, den innebär förändringar som kräver mer undervisningsutrymmen.

- Den nya läroplanen sätter tryck på de praktiska ämnen som framför allt huslig ekonomi och där blir det för trångt. Plus att vi får hundra elever mer när det redan är fullt gör att vi behöver mer undervisningsutrymmen, säger Damlin.

Hur efterlängtat är bygget av Smedsby skolcentrum för dig som rektor?

- Det är en förutsättning för att vi ska kunna bedriva verksamhet. Det är en förutsättning för att vi ska kunna förverkliga den läroplan som ligger framför oss och kunna ge den undervisning som eleverna har rätt till.

Just nu pågår en sanering av en vinge i högstadiet sedan fuktskador uppdagats. Men Damlin säger att hon har en grundsanering av hela skolan på sin önskelista efter det att den nya byggnaden står klar.

Inger Damlin, biträdande rektor på Borgaregatans skola i Vasa.
Inger Damlin. Inger Damlin, biträdande rektor på Borgaregatans skola i Vasa. Bild: Yle/Joni Kyheröinen borgaregatans skola,Vasa

Skolarbetet ska inte störas

I och med att det blir en helt ny byggnad torde inte arbetet störa undervisningen. Det dagliga arbetet vid skolorna kommer endast att störas under en kort period när man öppnar upp de väggar där byggnaden ska anslutas med de redan befintliga husen.

Förutom skola kommer byggnaden också att innefatta musikinstitutet och ungdomslokalen. Bygget ska vara klart tills sommarlovet är slut 2019.

Inte klart än hur huset ska se ut

Planeringen startar som sagt i januari. Det finns en förhandsplanering där man bland annat beaktat rumsbehovet som bildningsnämnden gjort upp.

- Det är svårt att svara på hur många nya klassrum det blir. Det är ju också tänkt att det ska vara en samanvändning av utrymmen. Det är klart att en våning reserveras för högstadiet men man kan också samanvända vissa utrymmen, säger Ben Antell, teknisk direktör i Korsholm.

Antell påminner om att förhandsplaneringen bara består av skisser. Den egentliga planeringen kan sluta i ett resultat som är annorlunda än det man skissat upp i förhandsplaneringen.

När planeringen startar kommer också slutanvändaren, det vill säga skolorna och ungdomshuset, få vara med och säga sitt.

Smedsby omfartsväg, Ben Antell
Ben Antell. Smedsby omfartsväg, Ben Antell Bild: Yle/Amanda Bieber smedsby omfartsväg inför öppningen

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten