Hoppa till huvudinnehåll

Esbopolitiker kräver klädkod i fullmäktige - förbud för t-skjorta och jeans

Kurt Byman.
Kurt Byman själv brukar klä sig i kostym under fullmäktigemötena. Kurt Byman. Bild: Yle/ Helena von Alfthan byman

En klädkod för fullmäktigemötena i Esbo efterlyses nu av 12 fullmäktigeledamöter i en motion. Det är den obundna fullmäktigeledamoten Kurt Byman som gjort motionen. Han säger att uppseendeväckande kläder gör att Esbofullmäktige blir en cirkus.

De 12 ledamöter som har undertecknat motionen representerar till största delen gruppen Sannfinländarna och Obundna, men också tre ledamöter från SDP, en från Samlingspartiet och Ulf Johansson från gruppen Vårt Esbo stöder förslaget.

- Det finns ingen klädkod i Esbofullmäktige och någon kan komma i shorts, någon i t-skjorta och någon i gamla slitna jeans. Sedan kan någon komma med provocerande bilder på sin t-skjorta och får all uppmärksamhet. Det har ingen betydelse alls vad som diskuteras utan de håller istället på med skoj. Man borde högakta att fullmäktige är det högsta beslutande organet i Esbo och där ska inte vara kalabalik. Det ska inte bli en cirkus, säger Kurt Byman till Yle Huvudstadsregionen.

Förekommer det här under varje möte?

- Jeans syns under varje möte. Shorts förekommer mest under sommaren. Det här har väckt uppmärksamhet. De flesta klär sig bra, men vissa gör det inte gång efter gång. Sedan får de uppmärksamhet av medierna fastän de inte kommer med ett enda inlägg.

Jeans syns under varje möte. Shorts förekommer mest under sommaren. Det här har väckt uppmärksamhet.― Kurt Byman (obunden)

Hur borde man klä sig istället?

- Männen borde ha kostym eller en ordentlig kavaj. Kvinnorna får ha mera friheter. Kvinnorna har i allmänhet klätt sig fint, det har varit mera problem med manliga ledamöter.

Borde man inte få klä sig hur man vill?

- Man får klä sig som man vill men om man kommer till ett offentligt möte ska man klä sig sjysst.

Om man ställer upp i val och lägger ut tusentals euro på kampanjen men inte har råd att klä sig bra borde man vända sig till föreningar som stöder mindre bemedlade.― Kurt Byman (obunden)

Men om man inte har annat än smutsiga och söndriga jeans hemma?

- Om man tänker att man ställer upp i val och lägger ut tusentals euro på kampanjen men inte har råd att klä sig bra borde man vända sig till föreningar som stöder mindre bemedlade.

Du sade tidigare att mötena riskerar bli en cirkus för att ledamöterna klär sig uppseendeväckande. Samtidigt är du själv den som pratar mest på mötena och brukar förorsaka uppståndelse. Hur ser du på det?

- Fullmäktige möts för att diskutera saker. Det är väl inget fel på att någon har något att säga. Det är ganska viktigt också.

Under senaste fullmäktigemöte började du prata om frågor som inte finns på föredragningslistan vilket förorsakade uppståndelse.

- Det förstås. Om det är obehagliga saker för någon så vill man stoppa det. Inte kan man stoppa vad någon ska säga. Man vet inte vad den ska säga till följande, säger Byman.

Under fullmäktigemötet förra veckans måndag ville Byman innan det egentliga mötet ens hade inletts diskutera metroaffären och krävde att stadsstyrelsen ska avgå. Det här väckte uppståndelse i fullmäktigesalen och ordförande Maria Guzenina (SDP) krävde att Byman avbryter sitt anförande och försvinner från talarstolen.

Staden hänvisar till kommunallagen i sitt svar

Enligt motionen ska fullmäktiges ordförande eller någon annan person eller organ se till att klädkoden efterlevs.

Esbo stad svarar på motionen med att hänvisa till kommunallagens paragraf om att förtroendevalda ska agera med värdighet. Den som bryter mot paragrafen får ändå inga sanktioner.

Om det förekommer klara övertramp, gällande klädseln, som stör mötet kan fullmäktiges ordförande ändå ingripa.

Motionen behandlas av stadsstyrelsen på måndag.