Hoppa till huvudinnehåll

Indiska babysmugglare haffade - packade spädbarn i kexaskar

Nyfödda indiska babyer på ett sjukhus i delstaten Tripura.
Arkivbild. Nyfödda indiska babyer på ett sjukhus i delstaten Tripura. Bild: EPA baby,babyer,indier,demografi,befolkningstillväxt

En stor liga har åkt fast i Indien där människohandel är ett växande problem. Polisen lyckades rädda 13 spädbarn som hade köpts eller stulits för olaglig adoption.

Människosmugglarna hade köpt en del av babyerna av fattiga ogifta kvinnor som hade sökt sig till abortkliniker. Ligan hade övertalat kvinnorna att föda barnen

Andra spädbarn hade stulits av föräldrar som fick höra lögner om att deras barn hade fötts döda. Bluffen befästes med kroppar til spädbarn som hade dött tidigare.

Skulle säljas också till utlandet

Enligt indiska medier kostade en pojkbabys 300 000 rupier, ungefär 4 100 euro. Medan flickorna såldes billigare 100 000 rupier, ungefär 1 300 euro.

Polisen hittade de flesta babyerna i vårdhem för äldre och personer med psykiska problem i östra Indien i delstaten Västbengalen. En del av spädbarnen var undernärda och led av hud- och lunginfektioner.

Barnen hade smugglats till anstalterna i kexlådor av papp för att vänta på försäljningen. De skulle säljas både till Indien och utomlands.

Massivt nätverk av människosmugglare

Polisen har gripit 18 personer i anknytning till fallet.

– Det här är ett jättestort nätverk av hjälporganisationer, vårdanstalter, läkare och förmedlare av olagliga adoptioner, säger Rajesh Kumar vid Västbengalens brottsutredningsverk.

Brottsutredarna har fått tillgång till ett omfattande material som har fört dem ligan på spåren.

Indien är ett av världens snabbast växande centrum för människohandel. Ligor säljer årligen tusentals offer till tvångsarbete. Många kvinnor och flickor säljs till bordeller och en del blir betjänter under näst inteill slavliknande förhållanden.

Källa: Reuters