Hoppa till huvudinnehåll

Mutskandalen kring svensk oljejätte växer

Oljeanläggning i Lake Maracaibo
Oljeanläggning i Lake Maracaibo Bild: EPA/CHICO SANCHEZ oljeindustri

Mutskandalen kring det svenska oljebolaget Lundin Petroleum växer, skriver svenska medier på måndagen. Två chefer misstänks för folkrättsbrott.

Två av bolagets chefer, styrelseordföranden Ian H. Lundin och vd:n Alex Schneiter, har delgivits misstanke om grovt folkrättsbrott i samband med den förundersökning som pågår om Lundins agerande i Sudan mellan 1997 och 2003.

Bolaget misstänks ha mutat militären mitt under rådande inbördeskrig för att den skulle driva bort befolkningen från områden som Lundin ville exploatera.

16 000 människor tvingades på flykt och 12 000 dödades i samband med att området - också kallat Block 5A - tömdes.

Uppgifterna framgick av en rapport som publicerades 2010 och som också var orsaken till att den internationella åklagarkammaren i Stockholm inledde en förundersökning mot Lundin Petroleum. Bolaget hette tidigare Lundin Oil.

Lundins presschef medger att cheferna delgetts misstanke men säger att det är normal praxis i samband med förundersökningar.

Vi har alltid förespråkat fred i Sudan

I ett öppet brev till aktieägarna på måndag eftermiddag har styrelseordförande Ian H. Lundin också förklarat att misstankarna mot honom och Schneiter är normalt förfarande i svenska förundersökning.
Han understryker att inga åtal har väckts och kommer inte heller att väckas.

Lundin skriver:

Styrelsen är fortsatt övertygad om att det saknas grund för alla anklagelser om felaktigt agerande av någon företrädare för Lundin. Lundin har alltid förespråkat fred i Sudan och att denna fred måste åstadkommas genom fredliga medel. Det är vår fasta övertygelse att vår verksamhet i Block 5A, genom investeringar i infrastruktur och insatser för lokalbefolkningen och humanitär hjälp, bidrog till att förbättra livsvillkoren för tusentals människor.