Hoppa till huvudinnehåll

Riksdagens JO utreder statsministerns möjliga Terrafamejäv

Statsminister Juha Sipilä (C) redogjorde för ändringarna i statens ägarpolitik.
Statsminister Juha Sipilä (C) redogjorde för ändringarna i statens ägarpolitik. Bild: Jarno Kuusinen / All Over Press Juha Sipilä

Det blir trots allt riksdagens justitieombudsman som undersöker de klagomål som privatpersoner har lämnat in angående statsminister Juha Sipiläs eventuella jäv i fråga om den statsägda Terrafame-gruvan i Sotkamo.

Förra veckan kom det fram att Sipiläs släkt och familj äger ett företag - Katera Steel - som är underleverantör till Terrafame och som nyligen har fått en halv miljon euros beställning av gruvbolaget.

Sipilä har själv bett Justitiekansler utreda om han kan anses vara jävig i förhållande till Terrafame. Jävfrågan blev aktuell för två veckor sedan efter att regeringen hade beslutat ge bolaget 100 miljoner euro till i understöd.

Justitiekanslerns kansli säger att det fått in över tio klagomål som gäller jävfrågan - riksdagens JO har fått in två klagomål.

Eftersom klagomål om samma ärende har lämnats in till två instanser undersöks det i den instans som fått det första klagomålet - det vill säga riksdagens justitieombudsman.

Läs mera:

Sipilä bestrider att hans släktingars bolag påverkade Terrafamebeslut

Statsminister Juha Sipilä skriver på sin blogg att han inte har någon information om den beställning som bolaget Katera Steel som ägs av hans släktingar fått av det statliga gruvbolaget Terrafame.

Läs också