Hoppa till huvudinnehåll

Vasa centralsjukhus uppmärksammas med helsidesannons i Helsingin Sanomat

Helsingin Sanomats första sida som pryds av en helsidesannons om behovet av omfattande jour på Vasa centralsjukhus.
Helsingin Sanomat, måndagen den 28 november 2016. Helsingin Sanomats första sida som pryds av en helsidesannons om behovet av omfattande jour på Vasa centralsjukhus. Bild: Yle/Mirjam Heir-Lindström. Helsingin Sanomat,helsidesannons

På måndagen pryds Helsingin Sanomats första sida av en helsidesannons av det lite ovanligare slaget. Kommunerna som hör till Vasa sjukvårdsdistrikt har köpt tidningens första sida för att på det sättet lyfta upp frågan om omfattande jour på Vasa centralsjukhus.

- När inte ens tiotusen människor på Vasa torg ansågs som intressant av Helsingin Sanomat, och insändare om det här ämnet refuserades, tänkte vi att då köper vi första sidan i stället, säger Hans Frantz, styrelseordförande i Vasa sjukvårdsdistrikt och fullmäktigeledamot i Vasa.

I annonsen kan man läsa att det är rimligt att erbjuda vård och tjänster där befolkningen finns och att det säregna med Österbotten är att 50 procent av befolkningen har svenska som modersmål och att de språkliga rättigheterna endast kan tryggas med att Vasa centralsjukhus har omfattande jour.

Vidare står det att Österbotten är Finlands mest betydelsefulla region när det handlar om export. Samtidigt är Vasaregionens energikluster Nordens största.

Bakom annonsen står en lös sammanslutning aktivister som arbetar för att Vasa centralsjukhus ska ha omfattande jourverksamhet också framöver.

- Annonsen betalas av kommunerna i Vasa sjukvårdsdistrikt, säger Hans Frantz.

När beslutet om annonsen togs fanns det bara tre lediga dagar före årsskiftet. Man beslöt då att boka den 28 november.

- Det visade ju sig vara mycket lägligt, säger Frantz.

Enligt den ursprungliga tidtabellen skulle riksdagens grundlagsutskott ha behandlat jourförordningen vid det här laget, men nu fortsätter man ännu den här veckan.