Hoppa till huvudinnehåll

Wolff kan bestraffa Hamilton – ”Anarki fungerar inte i ett stall”

Niki Lauda, Toto Wolff och Lewis Hamilton i samspråk.
Niki Lauda, Toto Wolff och Lewis Hamilton. Niki Lauda, Toto Wolff och Lewis Hamilton i samspråk. Bild: imago/Crash Media Group/ All Over Press sport,Formel 1,Niki Lauda,Toto Wolff,Lewis Hamilton

Mercedes stallchef Toto Wolff gillade inte vad han såg under slutskedet av Abu Dhabis GP. Lewis Hamilton bromsade medvetet upp fältet så att Max Verstappen och Sebastian Vettel skulle få chansen att köra om Nico Rosberg.

Lewis Hamilton var på jakt efter sin fjärde VM-titel när formel 1-säsongen slutade i Abu Dhabi på söndagen. För att det skulle ske var han tvungen att vinna loppet samtidigt som Nico Rosberg inte fick sluta bättre än fyra.

Hamilton försökte hålla ett lågt tempo så att bland annat Sebastian Vettel och Max Verstappen skulle få chansen att blanda sig i kampen om en plats på prispallen.

Trots att Hamilton vid två tillfällen fick order från stallet att öka tempot valde han inte att lyda. Ett beslut som kan få konsekvenser.

– Jag måste bilda mig en uppfattning om vad som hände och det har jag inte gjort ännu. Att inte följa order betyder att man sätter sig själv före stallet. Anarki fungerar inte i ett stall eller företag.

– Å andra sidan var det här hans enda chans att vinna mästerskapet och då kanske man inte kan kräva att en förare som tveklöst är snabbast ska lyda. Det handlar om hur vi ska lösa det här i framtiden då det nu finns ett prejudikat, säger stallchefen Toto Wolff till BBC.

Lauda tror inte Hamilton får sparken

Brittiska medier har rapporterat att Hamiltons tilltag kan leda till att han får sparken från stallet. F1-legenden Niki Lauda som också jobbar för Mercedes tror ändå inte att det kommer att ske.

– Lewis gjorde sitt eget race, han försökte vinna mästerskapet på sitt sätt. Faran var Vettel, vi kunde ha förlorat tävlingen. Nu slutade vi etta och tvåa så vi fick ett bra resultat. Det finns inget vi vill göra åt saken, säger han till BBC.