Hoppa till huvudinnehåll

15 miljoner mer i lån för Guggenheim - stiftelsebidrag visade sig vara lån

Vinnaren Art in the city i Guggenheims arkitekttävling
Guggenheimmuseets öde avgörs i stadsfullmäktige på onsdag. Vinnaren Art in the city i Guggenheims arkitekttävling Bild: Moreau Kusunoki Architect Guggenheim Helsingfors,Solomon R. Guggenheim Foundation,museer,Guggenheim

Det bidrag som två stiftelser lovat till Guggenheimmuséet i Helsingfors har visat sig vara ett lån och inte alls ett bidrag. Stödstiftelsen för Guggenheim i Helsingfors tar 15 miljoner i lån av Erkkos och Herlins stiftelser.

När Stödstiftelsen för Guggenheim i Helsingfors och Helsingfors stad i november berättade att statsstödet i Guggenheimprojektet har ersatts med privata pengar, fick allmänheten bilden att det handlade om ett bidrag.

Stödstiftelsen talade om en 15 miljoners investering som möjliggörs av Jane och Aatos Erkkos stiftelse samt Tiina och Antti Herlins stiftelse.

Nu visar uppgifter till finska Yle att det inte alls handlar om ett bidrag, utan om ett lån.

- Stödstiftelsen har fått ett lån av de båda stiftelserna. Lånet investerar vi i det företag som äger museibyggnaden, säger Ari Lahti, ordförande för Stödstiftelsen för Guggenheim i Helsingfors.

Bägge stiftelser lånar 7,5 miljoner euro. Antti Herlin uppger att Tiina och Antti Herlins stiftelse ger lånet på tjugo år och utan ränta.

Under presskonferensen i början av november, då Guggenheim väcktes till liv igen, sade man att lånesumman är sammanlagt 35 miljoner euro. Eftersom också stiftelseandelen visar sig vara ett lån, blir lånesumman sammanlagt ändå 50 miljoner euro.

"Investering - inte lån"

- Helsingfors stad ser inte det här som ett lån, utan som en fastighetsinvestering. Stödstiftelsen investerar 15 miljoner i byggnaden och får i stället en andel på 16 procent av byggnaden, säger biträdande stadsdirektör Ritva Viljanen.

Viljanen poängterar att Helsingfors stad inte har någon del i hur stödstiftelsen får ihop sin del av finanseringen eller vilket stödstiftelsens förhållande till de två stiftelserna är.

- Ingen garanterar lånet från de två stiftelserna. Det kan alltså inte falla på Helsingfors stad, utan lånen är helt och hållet på stödstfitelsens ansvar, säger Ari Lahti.

Helsingfors stadsfullmäktige ska besluta om Guggenheimmuseets vara eller icke-vara på onsdag.

Läs mera:

Guggenheim kan komma till Helsingfors trots allt - Erkko och Herlin bland finansiärerna

Helsingfors stad presenterar nya vändningar i Guggenheimaffären. Stadens andel minskar - Helsingfors betalar högst 80 miljoner euro, en summa som Helsingforspolitikerna måste godkänna. Timo Soini (Sannf.) vidhåller att museet inte får statliga pengar.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen