Hoppa till huvudinnehåll

Antidoping Norge: 14 månaders avstängning för Johaug

Therese Johaug har tagit astmamediciner vid problem med luftvägarna.
Therese Johaug har tagit astmamediciner vid problem med luftvägarna. Bild: Heidi Koivunen/AOP Therese Johaug,skidåkning,skidgrenar,astma,mediciner

Antidoping Norge har gett ett utlåtande i fallet Johaug, där de föreslår att skiddrottningen stängs av i 14 månader.

– Therese Johaug har dömts att förlora rätten att delta i tävlingar och organiserad träning under en period av 14 månader, med verkan från den dag avstängningen infördes 18.10.2016, står det i Antidoping Norges påtalsnämnds utlåtande.

Johaug åkte fast för dopning i oktober och den förbjudna substansen clostebol. Hon hävdade att hon fått i sig preparatet från en sårsalva som hennes läkare gett henne för hennes spruckna läppar.

I sitt utlåtande har påtalsnämnden kommit fram till att Johaug inte av oaktsamhet brutit mot dopningsbestämmelserna. Johaug borde ha noggrannare undersökt förpackningen för sårsalvan framförallt eftersom det stod doping på paketet.

– Therese Johaug lyder som en internationell toppidrottsutövare under ett strängt internationellt regelverk. Detta regelverk ålägger henne en sträng aktsamhetsplikt. Utövares ansvar för vad hon får i sig i kroppen är statuerat i en rad dopingdomar både nationellt och internationellt, säger Anstein Gjengedal, ledare av påtalsnämnden.

Nu ska beslutet skickas vidare till norska idrottsförbundets domsutval.

Läs också