Hoppa till huvudinnehåll

Blyghet

sluta panta
sluta panta Bild: YLE sluta panta

Vad associerar du med blyghet? Att rodna och stamma då du ska hålla en presentation? Att svettas i handflatorna då du träffar nya människor? Att bara vilja fly då du ska presenter dig själv?

Vem är blyg? Den som inte vågar tala med främmande människor och helst sitter hemma med en bok?

Vi talar om blyga, introverta och socialt fobiska som om det skulle vara fråga om samma sak. Men är de verkligen synonyma? Konstigt nog vill vi gärna diagnostisera både oss själva och vår omgivning. Ja, jag säger diagnostisera inte beskriva. Vi är fyllda av den medicinska världens olika diagnoser och tvekar inte att ta dem i vår mun. Sorg eller ledsenhet är depression. Blyghet är social fobi.

För ett par hundra år sen var försagdhet och tillbakadragenhet ett ”fint” karaktärsdrag värt att träna upp. Den som var utåtriktad uppfattades framfusig och irriterande och skulle lära sig behärskning. Idag ska alla vara ”modiga” och framåt och utåtriktade och gilla att stå i centrum. Det ordnas dyrbara kurser för var och en av oss att uppnå detta. Det verkar nästan som ju mer du hörs desto mer har du att komma med.
Jag ska försöka mig på en förenklad förklaring på blyghet, introversion och social fobi.
En introvert person trivs för sig själv och fastän det tar på krafterna så trivs ofta en introvert också bland människor - fast helst med några få per gång för att inte bli uttröttad.

En person med social fobi vill gärna umgås med andra människor men får svår ångest redan vid tanken på att gå någonstans där hen kan stöta på människor, särskilt främmande människor. En social fobiker kan vara blyg, introvert eller extrovert, social fobi har inget att göra med läggning.
Blyghet kunde kanske beskrivas som ett slags försiktighet. Man vill inte stå i centrum, går helst tillsammans med någon annan till skolan, en fest eller en föreläsning. Det är tryggare då man vet att man har någon man känner att tala med än att mingla med okända. Det kan vara svårt att presentera sig själv och hålla föredrag, man stammar och stakar sig av spänningen. Det är inte social fobi, det är blyghet.

Många blyga hittar sätt att hantera sin blyghet inför främmande människor istället för att undvika dem. Ett sätt är att lära sig ställa följdfrågor och på det sättet uppmuntra den eller de andra att berätta om sig själva. Själv behöver man knappt tala alls och de andra känner att man verkligen bryr sig och är en god lyssnare. Ja, blyga personer utvecklar ofta förmågan att lyssna, verkligen lyssna.

I privata sammanhang kan den blyge vara minst lika pratglad och ivrig eller tyst och stillsam som de andra.

Lillemor Gustafsson

Chatta med Lillemor på Sluta Panta ikväll 29.11 kl 19-22. Du hittar chatten HÄR.

Nyligen publicerat - X3M