Hoppa till huvudinnehåll

Gaykyss på julkalender fick nej av församlingarna

Den här julkalendern med två män som kysser varandra blev för mycket för kyrkan.
Församlingarna gillade inte att männen kysser varandra på julkalendern, så illustratören Jenny Lucander gjorde om bilden. Bilden är beskuren. Den här julkalendern med två män som kysser varandra blev för mycket för kyrkan. Bild: Jenny Lucander gaykyss,julkalendrar,homosexuella,Evangelisk-lutherska kyrkan i Finland,församlingar

En julkalender där det bland annat fanns två män som kysser varandra fick ett nej från församlingarna i huvudstadsregionen. Illustratören Jenny Lucander är inte överraskad. Informatör Mirja Aukee-Peiponen säger att församlingarna inte vill klistra på en agenda.

- Jag fick ett uppdrag och beställaren ville ha en julkalender som skulle förmedla värme, kärlek och mångfald. De ville att motivet skulle föreställa en verklig stadsbild med öppna tolkningsmöjligheter. Jag tyckte det lät intressant så jag tackade ja, säger Jenny Lucander.

Det var en bloggare som först skrev om den censurerade kalendern.

Lucander publicerade i oktober en bild av den då halvfärdiga julkalendern på sitt Instagramkonto. På bilden finns två män, den ena ljus och den andra mörk, som kysser varandra. Så ser det ändå inte ut i den slutliga versionen, som har skickats ut till kyrkans medlemmar.

- Det var ett förslag och jag vill i alla mina bilder föra fram mångfald, representation och kärlek i olika former. Jag tänkte att det är ett manligt homosexuellt par, möjligtvis är den ena androgyn. Det är en öppen tolkning, säger Lucander.

Den här julkalendern dög för kyrkan. Männen kysser inte varandra och har ljusare hudfärg.
På den tryckta julkalendern har männen, enligt församlingarnas önskemål, ljusare hudfärg. De kysser heller inte varandra som på ursprungsbilden. Bilden är beskuren Den här julkalendern dög för kyrkan. Männen kysser inte varandra och har ljusare hudfärg. Bild: Jenny Lucander julkalender,julkalendrar,församlingar,Evangelisk-lutherska kyrkan i Finland

Kyssen har ändå censurerats från den slutliga versionen av julkalendern.

"Vi ville inte ha en julkalender som utesluter förhållanden"

Mirja Aukee-Peiponen, informatör vid Esbo kyrkliga samfällighet, säger att beställningen var att julkalendern ger uttryck för mångkultur och att den är inkluderande.

- Jag älskar Jennys bilder och ville att julkalendern visar den verklighet vi lever i. Vi ville göra en julkalender som visar på tolerans men vill inte klistra på någonting. Alla ska få göra egna tolkningar av bilden. Det här är inte menat mot sexuella minoriteter, säger Aukee-Peiponen.

Enligt Aukee-Peiponen har julkalendern diskuterats i en arbetsgrupp bestående av representanter från kommunikationsavdelningarna i församlingarna i Esbo, Helsingfors och Vanda.

- Jag anser inte att kyssen är för mycket utan var beredd att godkänna den. En del av dem som fattade beslut ansåg ändå att nu när det är jul ska vi inte förstärka polariseringen. Inom kyrkan finns redan en tudelning. Man ska kunna titta på bilden med lugn, säger Aukee-Peiponen.

- Enligt vissa var kyssen påklistrad och vi ville göra en julkalender som inte utesluter några förhållanden.

Mörk hy blev ljus

På bilden av det kyssande paret som Lucander publicerat på sitt Instagramkonto ser den ena ut att vara mörkhyad, men hudfärgen är ljusare i den slutliga versionen. Enligt Aukee-Peiponen beror det på trycktekniska orsaker, man ville att minerna i ansiktena skulle synas tydligare.

- Beställaren ansåg att alla ansikten på bilden hade för mörk hy och att man måste se mer av de bleka finska vinteransiktena. Så uttryckte de saken, säger Lucander.

Man ville alltså detaljstyra din konstnärliga frihet?

- Så är det när det är ett beställningsuppdrag och speciellt när många är involverade i processen. Men det är inte första gången det händer. Jag som försöker avbilda många olika slags människor har märkt av det här. Man är ovan, säger Lucander.

Men varför gick du med på förändringarna? Du kunde ha sagt att det här är mitt verk.

- Det kunde jag visserligen, men det var ett beställningsuppdrag och då hör det till att man kompromissar. Vi hade en bra diskussion med församlingen.

Lucander är inte upprörd över att församlingarna hade vissa krav, men andra har däremot reagerat på det i bloggar och på sociala medier.

- Jag är inte upprörd eller förvånad, eftersom jag har varit med om liknande processer tidigare. Men jag tycker förstås att det är synd att jag inte fick igenom min ursprungliga mångfaldsbild. Det som är jättebra är att detta väcker diskussion.