Hoppa till huvudinnehåll

Hård kritik mot ny kortläsare i kollektivtrafik - "långsam", "fiasko!" och "verkligt dålig"

Den nya resekortläsarn på Järnvägstorget.
De nya kortläsarna för resekorten döms hårt av användarna i Yles enkät. Den nya resekortläsarn på Järnvägstorget. Bild: Arda Yildirim resekort,Resekort och -biljetter,Kortläsare,kortläsare

De nya läsarna för resekorten i kollektivtrafiken i huvudstadsregionen får hård kritik av allmänheten. Enligt Yles enkät anser många att kortläsarna är svåra och långsamma att använda. Det nya biljett- och informationssystemet kostar 60 miljoner euro.

Yle Uutiset frågade publiken vilka erfarenheter de har av de nya resekortläsarna i kollektivtrafiken. Det kom 140 svar och kritiken är hård. I alla svar kritiserades de nya resekortläsarna för att vara svåra och långsamma att använda. I svaren framkom också att det inte går att använda pekskärmarna med handskar på och enligt användarna går det inte att kontrollera uppgifter om reseperioden eller värdet på kortet.

Mest förvirring väcker det att den nya kortläsaren är annorlunda än den gamla. Först ska man välja reseområde, därefter trycka "OK" och slutligen visa kortet. Tidigare visade man först resekortet och valde därefter zon.

Funktionsmässigt ett fiasko och visuellt en katastrof

De som svarat på Yle Uutisets enkät skriver bland annat att "Verkligt dåligt. Funktionsmässigt ett fiasko och visuellt en katastrof." och "Det nya systemet är bara skräp! Det är verkligt svårt till och med för en vuxen att veta vad man köper och vad man trycker på. Dessutom är kortläsaren placerad så att man inte alltid ser texten på skärmen."

En som svarat på enkäten skriver att "Det är lättare att parkera bilen i centrum än att använda resekortet.", en annan "De nya läsarna är långsammare än de gamla och jag har fler än en gång försenat mig från anslutningstrafiken för att resenärerna har tvingats sjabbla med sin biljett oresonligt länge."

Svårt att begripa vilken biljett som har köpts

För flera resenärer har det varit svårt att begripa vilken biljett som har köpts och hur mycket värde som finns på biljetten. Så här skriver en som svarat på Yles enkät:

"Jag använder mig av en kort med värde och den nya läsaren är klart svårare att använda än den förra. Man måste trycka hårdare än man tror, resekortet ska sättas helt fast i och ibland måste man börja hela grejen på nytt."

Den gamla var bättre. I princip är det lätt att stämpla med denna, men i praktiken är det svårt.― Resenär som svarat på enkäten

Och så här en annan: "Den gamla var bättre. I princip är det lätt att stämpla med denna, men i praktiken är det svårt. Senast trodde jag att jag hade stämplat min biljett, men när jag bytte buss förstod jag att kortläsaren i tåget inte hade debiterat summan. I framtiden betalar jag med pengar."

HRT lovar små förbättringar

Enligt Helsingforsregionens trafik (HRT) kommer små förbättringar i kortläsarna att äga rum under den närmaste framtiden.

- Vi har fått respons på att fastän resekortet visas för läsaren reagerar den inte genast och om kortet tas bort direkt hinner man inte se de uppgifter som finns på kortet. I framtiden ska den information som finns på resekortet visas snabbare, säger Risto Vaattovaara, grupp chef på HRT.

I framtiden ska den information som finns på resekortet visas snabbare.― Risto Vaattovaara, HRT

Enligt Vaattovaara kommer däremot grundprincipen att resekortet visas för kortläsaren först efter att man gjort sina val inte att förändras.

- Vi är säkra på att om ett knappt år när den nya zonmodellen tas i bruk är det här sättet bättre än det gamla sättet.

Kostar 60 miljoner

Vaattovaara säger att de som har haft mest problem är resenärer som använder sig av värde som laddas på kortet.

- Första gången har de här resenärerna haft problem men när de har lärt sig logiken har problemen försvunnit. De som har laddat en period på sitt kort, det vill säga över 80 procent av användarna, har inte haft några svårigheter.

Det nya biljett- och informationssystemet har beställts från Tieto och kostar 60 miljoner euro. I priset ingår 10 000 olika apparater, installationer, olika system, tester och utbildning.

Läs mera:

Nu ska det bli lättare åka kollektivt

Snart är det möjligt att se i realtid när bussen kommer till hållplatsen. Det blir också lättare att betala för kollektivtrafiken med resekort.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen

 • MGP-finalen 5.10 närmar sig: Redan nu kan du lyssna på låtarna!

  Årets MGP -skiva är ute nu.

  Det är två veckor kvar till den direktsända sångtävlingen. Nu släpps de tio låtarna som årets MGP-artister skrivit själva. Ladda upp inför final tillsammans med artisterna och deras låtar. Vill du se showen på plats i TV-studion så finns biljetterna ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Ida MM

  Lyssna på Ida Mansikkas MGP-låt "Disco".

  Ida Mansikka är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Idas MGP-låt "Disco". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Milla

  Lyssna på Milla Pirjetäs MGP-låt!

  Milla Pirjetä är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Millas MGP-låt "Ljud". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: No Wifi

  Lyssna på Melvin Nordmans och Oliver Svarvars MGP-låt!

  Rapduon No Wifi, som består av Melvin Nordman och Oliver Svarvar, är finalister i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på deras låt "Online". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Ollie

  Lyssna på Oliver "Ollie" Takanens MGP-låt!

  Oliver Takanen är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Ollies MGP-låt "The World We Live In". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Siri

  Lyssna på Siri Norrgårds MGP-låt!

  Siri Norrgård är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Siris MGP-låt "För mig". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Walter

  Lyssna på MGP-låten "Se alltid framåt" av Walter Wilkman.

  Walter Wilkman är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Walters MGP-låt "Se alltid framåt". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Wilma

  Lyssna på Wilma Nylunds MGP-låt "Mardrömmar".

  Wilma Nylund är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Wilmas MGP-låt "Mardrömmar". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • Muslimsk man fick inte anställning efter att han begärde bönepauser på jobbet – chef och personalansvarig döms

  Helsingfors tingsrätt gav sin dom i fallet på torsdagen.

  Det var fel att neka en muslimsk man anställning efter att han begärt om bönepauser under arbetsdagen. Helsingfors tingsrätt dömer därför en chef och en personalansvarig vid Helsingfors stads bostadsproduktionsbyrå till böter. Chefen döms för diskriminering i arbetslivet och brott mot tjänsteplikt medan personalansvariga döms för medhjälp till diskriminering i arbetslivet.