Hoppa till huvudinnehåll

Ingen skitlukt så länge minireningsverken sköts om

Läckande vattenrör i badrum.
Läckande vattenrör i badrum. Bild: All Over Press rörrenovering,vattenrör,badrum

Minireningsverk är ett bra alternativ för fastigheter som inte kan anslutas till kommunalt avlopp. Men minireningsverk kräver underhåll för att fungera optimalt. Näsan är bra att använda för att kolla att reningen är i skick.

I Rangsby i Närpes bor Magnus Näs med sin familj. På gården finns ett minireningsverk som i snart 10 år renat familjens avloppsvatten.

Då familjens hus blev klart år 2007 fanns inget kommunalt avloppsnät i byn. De hade två alternativ, antingen att göra en filtreringsbädd eller installera ett minireningsverk.

Magnus Näs i arbetskläder står invid minireningsverket som han har på sin gård
Magnus Näs i arbetskläder står invid minireningsverket som han har på sin gård Bild: Yle/Louise Berman minireningsverk,avloppsanläggningar

- Vi valde minireningsverk eftersom vi ville ha en lösning som skulle hålla lite längre. En filtreringsbädd ska ju förnyas med 10 till 15 års intervall. Ett minireningsverk kändes som en med långsiktig lösning, säger Magnus Näs.

Magnus jobbar som planerare på Närpes Vatten och intresset för avloppsfrågor är kanske större än hos gemene man.

- Jag sköter allt själv. Jag tömmer slambehållaren var tredje eller fjärde månad. En gång i månaden kollar jag att inget fastnat i pumparna. Och så lyfter jag på locket till minireningsverket varje vecka, bara för att se att det är i skick, säger Näs.

Normalt underhåll räcker

Några större problem med minireningsverket har Magnus Näs inte haft. Luftningskompressorn har han bytt en gång, men annars har det handlat om sedvanligt underhåll.

- Det är inte svårt att sköta om ett minireningsverk. Men man måste vara lite intresserad. Och så är det väl som med allt annat i ett hushåll, sköter man grejerna bättre funkar de bättre och håller kanske längre, säger Magnus Näs.

Minireningsverket som Magnus Näs har kostade ungefär 6 000 euro. I samband med installeringen tillkom också grävningsarbeten. Men han tror inte att det är dyrare än andra alternativ.

- Fast vi har ju en del driftskostnader för el, kemikalier och slampåsar. Det rör sig om 300 till 400 euro i året, säger Magnus.

Hur rent renar minireningsverket?

- Det fyller de reningskrav som är ställda och är till och med lite bättre. Bästa sättet att kolla hur bra ett reningsverk funkar är att känna efter om det är några luktolägenheter där det renade vattnet kommer ut. Och nåt sånt har jag inte märkt, säger Magnus Näs.

Borde myndigheterna på något sätt kontrollera att minireningsverken fyller kraven på rening?

- För att ha någon sorts trovärdighet i det här systemet borde det väl finnas någon sorts kontroll av minireningsverken ja, säger Magnus Näs.

Denna artikel bygger på ett tips till Spotlight tipssida. Här kan du läsa tipset som artikeln bygger på.

Tipsa Spotlight

Denna artikel bygger på ett tips till Spotlight. Känner du till något som vi borde granska? Skicka i så fall in ett tips!

Vi redovisar öppet för hur vi jobbar. Här hittar du de tips vi håller på med som bäst:

Spotlights webbsida
Spotlights webbsida Bild: Yle tipsmaskinen,Spotlight,datajournalistik

Läs också

Nyligen publicerat - Samhälle