Hoppa till huvudinnehåll

Kommunerna betalar för statliga vägars belysning

Gatulyktor som lyser över vintrig landsväg i mörker.
Gatulyktor som lyser över vintrig landsväg i mörker. Bild: Yle/Rolf Granqvist vägbelysning

NTM- centralen har inte tillräckligt med pengar till vägbelysningen. Därför får kommunerna ofta satsa egna pengar. Längs med Riksåttan finns flera avsnitt som väntar på belysning.

NTM- centralen, alltså staten, satsar naturligt nog sina pengar på de största vägarna. De senaste åren är det inte värst många kilometrar det handlar om.

- De sträckor som får belysning finns på riksvägar och stamvägar. Sträckor som är livligt trafikerade och där det rör sig lättrafik, till exempel i närheten av skolor, säger planeringschef Veijo Voutilainen på NTM-centralen i Södra Österbotten.

Kommunerna sköter statens vägar

Men behovet är betydligt större än vad NTM- centralen har råd med, det är ingen brist på förfrågningarna från kommunalt håll.

När NTM- centralen inte har ekonomiska möjligheter att belysa en väg får kommunerna göra det själva.

- De har betalat för belysningen och lovat att också sköta underhållet. I praktiken har kommunerna byggt mer vägbelysning än staten, säger Voutilainen.

Kommunerna har alltså tagit på sig att bygga vägbelysning också längs med sådana vägar som egentligen hör till statens ansvarsområde.

- Kommunerna sköter om statliga vägar, säger Voutilainen.

Nu rör vi oss alltså i Mellersta Österbotten, Österbotten och Södra Österbotten.

Flera mörka avsnitt på Riksåttan

Som exempel på vägavsnitt där det önskats belysning men som åtminstone än så länge får klara sig utan finns sträckan mellan Seinäjoki och Jalasjärvi.

Ett annat exempel är avsnittet mellan Kuni och Vassor på Riksåttan. Det skulle även vara önskvärt att hela avsnittet mellan Ytterjeppo och Edsevö skulle ha belysning, säger Voutilainen.

- Det är trots allt så stora trafikmängder det rör sig om.

Den sträcka som senast fått belysning längs med Riksåttan är den mellan Edsevö och Kronoby.

- Nu finns det belysning hela vägen från Jakobstad till Karleby, säger Voutilainen.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten