Hoppa till huvudinnehåll

Öroninflammation stoppade inte Räsänen – satte personbästa i Levi

Joonas Räsänen.
Joonas Räsänen har hittat formen trots problem med hälsan. Joonas Räsänen. Bild: imago/GEPA pictures/ All Over Press Joonas Räsänen

Joonas Räsänen inledde Europacupen i slalom med en åttonde plats. Segern i den högklassiga tävlingen gick till Norges Leif Kristian Haugen.

Europacupen i alpint körde igång i Levi med herrarnas slalom. För dryga två veckor sedan fick Joonas Räsänen nöja sig med en 36:e plats då världscupen startade i samma backe. I motsats till den tävlingen fick 27-åringen idag åka två tävlingsåk.

– Jag är nog helt nöjd med min åttonde plats. Den kom som en liten överraskning då jag lidit av öroninflammation och inte känt mig helt frisk den senaste veckan, säger Joonas Räsänen till Yle Sporten efter tävlingen.

Räsänen låg tia efter det första åket som innehöll en liten miss.

– Jag lyckades prestera två stabila åk i dagens tävling, trots ett litet misstag i det första. Roligt att få med sig ett bra tävlingsresultat då åkningen fungerat på träningarna.

Finländaren som startade med nummer tolv förlorade med 1,04 sekunder åt norrmannen Leif Kristian Haugen som kammade hem segern. Han vann före landsmannen Jonathan Nordbotten som ledde efter den första omgången.

– Dagens tävling höll riktigt bra nivå. Då världscuptävlingarna i Nordamerika inhiberades på grund av snöbrist valde flera duktiga storslalomåkare att komma till Levi.

Dagens startfält innehöll flera starka åkare. Alla som fanns framför Räsänen i resultatlistan har under sin karriär tagit en topp-10 placering i världscupen. Sebastian Foss-Solevaag som idag var femma har till och med stigit upp på prispallen i både Zagreb och St. Moritz.

Inför dagens tävling hade Räsänen som bäst slutat tolva i Europacupen.

Siktar mot pallen på onsdag

Efter att Joonas Räsänen lyckats pricka in två stabila tävlingsåk och stått för karriärens hittills främsta placering är han inte sen att höja ribban.

– Efter dagens prestation vågar jag sikta på topp-3 imorgon, säger Räsänen utan att ta någon extra stress över den ambitiösa målsättningen.

Även landslagets chefstränare Janne Haarala var tillfreds med Räsänens tävling.

– Jag ger honom 8- för dagens prestation.

Jens Henttinen var dagens nästbästa finländare med en 19:e plats. Henttinens resultat är hans tredje bästa i Europacupen i slalom Han förlorade med 1,64 sekunder åt Haugen. Samu Torsti fick däremot nöja sig med en delad 44:e plats.

På onsdag tävlar herrarna om nya EC-poäng i samma backe i Levi.

Resultat, EC i Levi

1. Leif Kristian Haugen NOR 1:46,78
2. Jonathan Nordbotten NOR +0,19
3. Reto Schmidiger SUI +0,21
4. Luca Aerni SUI +0,24
5. Sebastian Voss-Solevaag NOR +0,36
6. Marc Digruber AUT +0,67
7. Linus Strasser GER +1,01
8. Joonas Räsänen +1,04
19. Jens Henttinen +1,64