Hoppa till huvudinnehåll

Skolutredningen i Ingå fortfarande svår fråga

Snön faller vit över Degerby skola i Ingå.
I ett av konsultens förslag skulle Degerby kunna vara ett skolcentrum. Varför har den frågan inte utretts mera, undrar en del politiker i styrelsen. Snön faller vit över Degerby skola i Ingå. Bild: Yle/Marica Hildén västnyland,Ingå,Degerby,Västnyland

Det behövdes två omröstningar då kommunstyrelsen i Ingå på måndagen (28.11) behandlade den omdiskuterade skolutredning kommunen beslutade om redan år 2013. Rapporten har behandlats i flera repriser och kompletterats, men styrelsen röstade ändå väldigt jämnt mot ytterligare en remittering av frågan.

Fyra politiker i kommunstyrelsen ville att ärendet skulle remitteras igen. De ville ha ett svar på frågan om varför man inte i större utsträckning har beaktat förslagen om att antingen göra Merituulen koulu till hela kommunens skolcentrum eller att ha två skolcentrum, ett i Degerby och ett vid Merituulen koulu.

De grönas Maria Isoaho valde att rösta blankt medan Teresa Grönholm (Saml), Robert Lemström (SFP), Marko Rautakoura (Saml) och Henrik Wickström (SFP) ville remittera ärendet.

Ordföranden Marie Bergman-Auvinen (SFP) avgjorde omröstningen eftersom rösterna föll jämnt mellan att remittera och fortsätta behandla ärendet. Med ordföranden röstade Soile Gustafsson (SDP), Kaj Karlstedt (SFP) och Ingrid Träskman (SFP).

Rautakoura och Grönholm lämnade in avvikande åsikt i protokollet över att ärendet inte remitterades.

Vilken betydelse har rapporten?

Det var i början av november bildningsnämnden för sin del godkände den manglade skolrapporten. Slutsatsen då var att allt egentligen är bra i Ingå som det är nu. Ingå behöver inte klasserna 7-9 i egen regi och de nuvarande skolfastigheterna är bra och dem man ska utveckla.

SFP-politikern Henrik Wickström sade i början av november till Yle Västnyland att han är tveksam till att kommunen beställer dyra konsultrapporter som inte motsvarar behovet. Samtidigt var han då nöjd.

- Det har varit en diskussionsöppnare men själv hoppas jag att den inte ska leda till några konkreta åtgärder.

Men i kommunstyrelsen på måndagen ville Henrik Wickström ändå ge rapporten lite mera tyngd än under intervjun med Yle Västnyland.

Han var en av dem som röstade för ett tillägg som ordförande Marie Bergman-Auvinen föreslog. Hennes förslag var att skolutredningen eller rapporten i framtiden ska fungera som ett arbetsredskap för framtidens utveckling av skolväsendet.

- Det betyder inte att så här ska vi köra framåt. Men där finns information som bland annat bildningschefen tillade om utmaningar med skolcentrum som kan vara nyttiga när man gör upp strategin för bildningsväsendet. Det handlar just nu om en större helhet som man måste också se från ett regionalt perspektiv, säger Henrik Wickström.

Förutom SFP:arna Wickström och Bergman-Auvinen röstade också De grönas Maria Isoaho, Robert Lemström (SFP), Soile Gustafsson (SDP) och Ingrid Träskman (SFP) för tillägget.

SFP:s Kaj Karlstedt röstade mot förslaget medan samlingspartisterna Teresa Grönholm och Marko Rautakoura röstade blankt.

Frågan går nu vidare till fullmäktige.

Artikeln uppdaterades 29.11 klockan 20.02 med ett citat av Henrik Wickström gällande tillägget som han röstade för.

Läs mera:

Barn i ett klassrum i Kyrkfjärdens skola i Ingå. Barnen har slöjdlektion.

Skolreform inget för Ingå

Ur en ekonomisk synvinkel lönar det sig varken med tvåspråkiga skolor eller det vi tidigare kallade högstadier i Ingå. Det visar bildningschefens utredning i Ingå.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland