Hoppa till huvudinnehåll

Tidningen Nya Östis skapas på vardagsrumssoffan

Camilla Stjernvall-Malmberg
Camilla Stjernvall-Malmberg var med om att grunda tidningen Nya Östis. Camilla Stjernvall-Malmberg Bild: Yle/Lone Widestam nya östis,lokaltidningar,porträtt

Tidningen Nya Östis tillverkas av medarbetare som fritt får möblera med både sin arbetstid och arbetsplats. Det i kombination med det ultralokala innehållet har visat sig vara ett fungerande koncept.

Den ultralokala tidningen Nya Östis utkommer en gång i veckan i Lovisanejden, men hoppas på att kunna utöka antalet utgivningsdagar och bli en tvådagarstidning. Det i samma veva som tidningen Östnyland minskar på antalet utgivningsdagar. Den förändringen är ett resultat av KSF Medias sparåtgärder som också har inneburit uppsägningar för tidningen Östnyland.

Att tidningen Östnyland därmed också ska bli ännu mer lokal oroar ändå inte Nya Östis chefredaktör Kim Wahlroos.

- Nya Östis är ultralokal, till och med på gränsen till Grönköping. Det ska vara lokalt, det är det som folk vill ha. Vi utgår ifrån det som människor vill ha och förmedlar från ett grodperspektiv.

Medarbetarna jobbar när de vill och var de vill

Uppstickaren Nya Östis utkommer i Lovisanejden en gång i veckan och grundades av ett gäng entusiaster med Kim Wahlroos i spetsen. Tidningens medarbetare träffas en gång i veckan då tidningen utvärderas. Då planeras också nästa nummer och uppgifter koordineras. Därefter får redaktörerna fritt möblera med sin tid.

Kim Wahlroos samt hans medarbetare sitter runt bordet och planerar nästa tidning
"Vi känner oss som företagare och ser inte på klockan" Kim Wahlroos samt hans medarbetare sitter runt bordet och planerar nästa tidning Bild: Yle/Lone Widestam redaktionsmöte,Wahlroos

Camilla Stjernvall-Malmberg, som är en av dem som varit med om att grunda tidningen, trivs med att inte ha någon redaktion och med att själv få bestämma över sin arbetstid.

- Jag har ett annat jobb som jag jobbar med dagtid så friheten är viktig för mig. Jag skulle inte kunna binda mig till att jobba med Nya Östis mellan klockan åtta och sexton.


Hon kokar en kopp kaffe och tar muminmuggen med sig till vardagsrummet. Från vardagsrumssoffan har det skapats otaliga artiklar. Sommartid sitter hon helst på sommarstugan och skriver med utsikt över vattnet.

Det är åtta redaktörer plus några som sköter annonsförsäljning samt prenumerationer, som jobbar med tidningen. Stjernvall- Malmberg uppskattar att hon sätter ner 10-15 timmar per vecka på sitt arbete för tidningen. Det finns gånger då man hoppar in där det behövs, säger hon.

Camilla Stjernvall-Malmberg dricker kaffe
Camilla Stjernvall-Malmberg dricker kaffe Bild: Yle/Lone Widestam nya östis,lokaltidningar,porträtt

Stjenvall-Malmberg upplever inte heller Östnyland som en konkurrent.

- Jag skulle säga att tidningen Östnyland mera är en regionaltidning. Det är klart att man kan ha nyheter som är riktigt lokala och på byanivå, men jag tror inte att man kan vara närvarande i ett så stort område på samma sätt som man kan vara närvarande på ett mindre område.

Nya Östis ligger på bordet, chefredaktörens fingrar tummar på tidningen.
Första numret av tidningen Nya Östis utkom 28.4.2015 Nya Östis ligger på bordet, chefredaktörens fingrar tummar på tidningen. Bild: Yle/Lone Widestam papperstidning,tidningar

Nya Östis strävar inte efter att vara först med sitt material, säger Stjernvall-Malmberg, så även där sker ingen konkurrens, men däremot kan det förekomma vad gäller annonsering, menar hon.

”Lysande framtid”

Det går bra för tidningen Nya Östis och i planerna finns att övergå till tvådagarsutgivning.

- Vi går mot en lysande framtid och upplagan ökar hela tiden, säger Kim Wahlroos. Behovet av en sådan här tidning har visat sig vara stort, just för att vi är ultralokala. Jag tror att en sådan tidning har en framtiden.

Läs också