Hoppa till huvudinnehåll

Världens största rörliga metallkonstruktion - Tjernobyl får sin sarkofag

Den nya sarkofagen, New Safe Confinement, ska bli klar i år.
Metallhöljet är lika stort som sex fotbollsplaner. Den nya sarkofagen, New Safe Confinement, ska bli klar i år. Bild: Yle / Susanna Sjöstedt Tjernobylolyckan,nya sarkofagen,Tjernobyl,kärnkraftverk,kärnkraftsolyckor,sarkofager,Sarkofag,Ukraina

Metallkonstruktionen som ska skydda det havererade kärnkraftverket i Tjernobyl i Ukraina skjuts på plats på tisdagen. Det är fråga om den största rörliga metallkonstruktionen i världen.

Skyddshöljet, den så kallade sarkofagen, ska skydda den havererade reaktor fyra, som exploderade för 30 år sedan.

Det enorma metallhöljet har byggts på plats och täcker en yta som är lika stor som sex fotbollsplaner. Det är 257 meter brett, 162 meter långt och 108 meter högt - det vill säga högre än Frihetsgudinnan utanför New York. Sarkofagen väger 36 000 ton.

Skyddshöljet har kostat över två miljarder att bygga och har fått bidrag från Europeiska banken för återuppbyggnad och utveckling.

Sarkofagen ska också utrustas med utrustning för att kontrollera strålning, luftkonditionering och brandsäkerhet. Det ska fungera i full skala i slutet av nästa år. Det är meningen att den ska hålla i 100 år.

Det är i år 30 år sedan kärnkraftsolyckan i Tjernobyl. Natten till lördag den 26 april 1986 exploderade reaktor fyra i kärnkraftverket.

Många utsattes för radioaktivitet då man efter olyckan försökte kyla ner reaktorn och man trodde till en början att själva reaktorn var hel. Tio år senare hade ungefär 50 personer som deltog i arbetet dött på grund av strålningen.

I november 1986 byggdes en sarkofag i betong som skulle hindra att ytterligare radioaktivitet spreds i omgivningen. Den började i alla fall rosta efter några år och betongen började vittra sönder. Den har därför varit i behov av ständiga reparationer.

Här på EBRD:s sida kan du se hur sarkofagen skjuts på plats.