Hoppa till huvudinnehåll

"Vem störs av att ägandet är offentligt?"

kaj turunen
Ekonomiutskottets ordförande Kaj Turunen från Sannfinländarna. kaj turunen Bild: Yle/Antti Lempiäinen Kaj Turunen,ekonomiutskottet

Ekonomiutskottets ordförande, Kaj Turunen (Sannf) ställer sig kritiskt till att finländarna ges alternativet att anonymt äga aktier. Förvaltarregistrering av aktier är ett problem, fastslår Turunen i en intervju för Spotlight. Men det kan ändå bli verklighet inom kort.

De flesta trodde nog att frågan om att anonymt kunna dölja sitt aktieinnehav i ett så kallat förvaltarregister var död och begraven. Men så enkelt är det inte.

Ekonomiutskottet i riksdagen har sedan våren behandlat ett lagförslag som skulle göra det möjligt också för finländare att anonymt förvaltarregistrera sina aktier i utlandet. Det betyder att man endast ser vilken bank som förvaltar aktierna. Själva ägaren förblir hemlig i registret.

- Jo, vi har gått igenom det här mycket, bekräftar utskottets ordförande Kaj Turunen.

Vad sägs i det nya förslaget om förvaltarregister?

- Det innehåller möjligheten för finländare att använda sig av förvaltarregister i utlandet.

Hur låter det i dina och ditt partis öron?

- Jag har sagt det tidigare: jag tycker inte om förvaltarregistrering. Det är ett system som gör det möjligt att hemlighålla ägandet.

Svår nöt för regeringen

Samlingspartiets Alexander Stubb gick på en mina i fjol när han ville göra förvaltarregistreringen möjlig också för finländare i hemlandet.

- Jag var glad när Alexander Stubb sade i riksdagen att frågan om förvaltarregistret raderats från dagordningen, säger Kaj Turunen.

Alexander Stubb
Alexander Stubb Alexander Stubb riksdagen

Men den dök alltså upp igen och mycket tyder på att frågan är en svår nöt för regeringspartierna att knäcka.

- Jag tror att frågan behandlas i riksdagen i november. Vi röstar säkert om saken i år ännu, sade Kaj Turunen i slutet på oktober när Spotlight intervjuade honom.

Tolkningsproblem

Efter det, tystnad. Problemet är hur våra politiker ska tolka EU:s värdepappersförordning som gäller sedan september 2014. Turunens tolkning är:

- Artikel 38 (5) gör det möjligt för Finland att hålla kvar sitt öppna system. Men det finns ett villkor: om Finland självt ändrar på sin lagstiftning så upphör EU-förordningens undantag för Finland att gälla.

EU-förordningen nämner enbart börsbolag. Men Finansministeriets lagförslag skulle också göra det möjligt för olistade företag att gå via utlandet.

Det är ett system som gör det möjligt att hemlighålla ägandet.

Är det ett problem, Kaj Turunen?

- Förvaltarregistrering är ett problem; det må sedan gälla börsnoterade bolag eller olistade.

Hur skulle ni klara det politiskt om det görs möjligt för finländare att utnyttja förvaltarregister i utlandet?

- Den politiska uthålligheten skulle nog få sig en törn, medger Kaj Turunen utan omsvep.

Och tillägger:

- Jag kan inte förstå varför vi ska ta ett steg bakåt. Vem störs av att ägandet är offentligt?

Spotlight "Registret som vägrar dö" sänds på Yle Fem, tisdag 29.11 kl. 20.
Programmet finns också tillgängligt på Yle Arenan här nedan.

Läs mera:

Videon är inte längre tillgänglig

Anonymt aktieinnehav aktuellt igen

Förvaltarregistrering av aktier för finländare är en idé som är död och begraven. Sades det. Men så är inte fallet. Finansministeriet driver ännu frågan. Det är som Fenix fågeln; registret dyker alltid upp i någon form på nytt, säger Markku Hirvonen, vårt lands kanske främsta expert på grå ekonomi.