Hoppa till huvudinnehåll

Akut hälsovård i Borgå endast i Näse

En läkare undersöker ett barn med stetoskop.
En läkare undersöker ett barn med stetoskop. Bild: Denis Closon Stetoskop,läkare,hälsovård,barnsjukdomar,sjukvård,sjukskötare,lungsjukdomar

Från och med medlet av december styrs Borgåborna inte längre till Västra eller Östra hälsostationen enligt hemadress. Istället ges all akut hälsovård på Västra hälsostationen i Näse.

Invånarna styrs inte längre till Västra eller Östra hälsostationen enligt hemadress.

Från och med den 12 december styrs Borgåborna inte längre till de två hälsostationerna enligt var de bor.

Istället hänvisas alla som behöver akut vård till Västra hälsostationen i Näse. Också sårvård och mindre ingrepp, till exempel vaccinationer, öronspolning och borttagning av stygn görs endast i Näse.

Östra hälsostationen på Biskopsgatan i Borgå centrum har i framtiden endast läkar- och vårdarmottagningar enligt tidsbeställning.

Byggnad
Vid Östra hälsostationen i Borgå får man i framtiden vård med tidsbeställning. Byggnad Bild: YLE / Hanna Othman östra hälsostationen i borgå

Smidigare för patienterna

Enligt Borgå stad innebär det nya arrangemanget smidigare vård för akuta patienter, eftersom Västra hälsostationens laboratorium och röntgen är lätt tillgängliga.

Västra hälsostationen har i år renoverats för att svara på de centraliserade brådskande mottagningarnas behov.

Om man blir sjuk ska man i första hand kontakta den egna hälsostationen per telefon. Sjukvårdspersonalen avgör om man behöver besöka den akuta mottagningen i Näse eller om det räcker med att beställa tid till en läkare eller vårdare.

På kvällar och nätter samt på veckoslut och helgdagar kontaktar man jouren vid Borgå sjukhus.

Näse hälsocentral
Västra hälsostationen i Näse har renoverats för att fungera bättre som en akut hälsostation. Näse hälsocentral Bild: YLE/Stefan Härus näse hälsocentral

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland