Hoppa till huvudinnehåll

Amnesty: Palmolja produceras med barn- och tvångsarbete

Fruktställningar från oljepalmer samlas in i Indonesien.
Fruktställningar från oljepalmer samlas in på Sumatra. Arkivbild. Fruktställningar från oljepalmer samlas in i Indonesien. Bild: EPA/DEDI SINUHAJI palmolja,Indonesien

Människorättsorganisationen Amnesty International kräver att de stora livsmedelsföretagen är mer öppna med hur de använder den omstridda palmoljan i sina produkter.

Enligt Amnesty produceras palmolja i Indonesien på plantager där det förekommer allvarliga människorättskränkningar, bland annat barnarbete och tvångsarbete.

Palmolja förekommer i många livsmedel och andra konsumentvaror så som tvättmedel, schampo, choklad, glass, margarin och biobränsle.

Efterfrågan på palmolja ökar hela tiden. Produktionen i världen har fördubblats under de senaste tio åren, enligt Amnesty.

Greenpeaceaktion mot fartyg lastat med palmolja i Indonesien.
Palmoljeproduktionen har längre kritiserats av miljörörelsen för skogsskövling. Här en Greenpeaceaktion mot ett fartyg lastat med indonesisk palmolja för Wilmar. Greenpeaceaktion mot fartyg lastat med palmolja i Indonesien. Bild: EPA/GREENPEACE/JOHN NOVIS Greenpeace,Indonesien,palmolja

Indonesien och Singapore i centrum för palmoljehandeln

Världens största produktionsland för palmolja är Indonesien och världens största enskilda producent är det Singapore-baserade Wilmar som har 43 procent av världsmarknaden.

Amnesty har undersökt plantager i Indonesien som levererar palmolja till Wilmar och rapporterar om systematiska övergrepp vid dem.

Organisationen säger sig ha spårat palmolja från de här plantagerna till nio multinationella företag, bland dem Colgate-Palmolive, Kellogg’s och Nestlé och säger det vara ”högst troligt” att sådan olja även används av Unilever och Procter & Gamble.

Inget av dessa företag sade sig känna till några övergrepp på plantagerna då Amnesty kontaktade företagen.

Amnesty kräver att storbolagen skärper övervakningen av palmoljeproduktionen och berättar vilka produkter som kan innehålla palmolja som producerats under tvivelaktiga förhållanden.