Hoppa till huvudinnehåll

Animalia polisanmäler Karleby stad - karpar kan dö

Beckbrukets damm och den öppna vaken.
Beckbrukets damm och den öppna vaken. Beckbrukets damm och den öppna vaken. Bild: Yle/Juha Kemppainen. isvak

Djurskyddsorganisationen Animalia som företräder djurens rätt har polisanmält Karleby stad för tjänstefel på grund av att karparna som finns i Beckbrukets damm kommer att lida av syresbrist i vinter.

Staden beslöt förra veckan att upphöra med att syresätta vattnet och hålla dammen delvis isfri. Staden motiverar det med att det är säkrare för skridskoåkare.

Animalias viceordförande Roope Kanninen anser att staden inte har tagit karparna i beaktande i beslutsfattandet och polisanmält staden.

Anmälningen förvånar inte

Karlebys fullmäktigeordförande Roy Sabel (SDP) är inte förvånad över anmälningen.

- Det var nog väntat. Animalia har en viss uppgift och det här är en utav de uppgifterna, säger Sabel som försvarar stadens beslut att sluta syresätta dammen.

- Potten har bostadsområden på båda sidorna och barnen tycker om att leka och skrinna där. I och med att vi pumpat luft i dammen har det funnits en öppen vak. Slutar vi med det så fryser vaken och det blir säkrare för barnen. Tänker man på barnen är det rätt beslut men det tyckte då inte Animalia, säger Sabel.

Tänker borra hål i isen

Fiskeriföretagaren Markus Sällinen som planterat ut karparna är upprörd. För ett par år sedan dog ett hundratal karpar i syrebrist efter den kalla vintern.

Det var efter det man började syresätta dammen och Sällinen vill det ska fortsätta till våren. Då kan karparna flyttas någon annanstans.

Går inte staden med på det kommer Sällinen att borra hål i isen för att karparna ska få syre.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten