Hoppa till huvudinnehåll

BUU-klubben kombinerar traditionell julkalender med AR (Augmented Reality)

Staffan Gräsbeck skannar av BUU-klubbens julkalender med Yle Ar appen.
Staffan Gräsbeck skannar av BUU-klubbens julkalender med Yle Ar appen. ylear, staffan gräsbeck, buu-klubben, ar, augmented reality

I år lanserar BUU-klubben Yle AR applikationen och med den blir kalenderluckorna i BUU-klubbens tryckta julkalender levande. YLE AR appen finns att ladda ner gratis från och med den den sista november. Varje dag då ditt barn öppnar dagens lucka i julkalender så kan ni tillsammans med hjälp av den nedladdade appen få en överraskning! Skanna av bilden på insidan av dörren. En video, ett hörspel eller en grafisk överraskning kör igång.

Vad är AR?

Begreppen virtuell verklighet (Virtual Realiy, VR) och förstärkt verklighet (Augmented Reality, AR) används flitigt då ny teknologi inom spelindustrin och medielandskapet presenteras. Förstärkt verklighet (AR) är en kombination av verklighet och virtuell verklighet, där innehåll oftast med hjälp av en app tillför den riktiga verkligheten något som inte finns där. Virtuell verklighet å andra sidan handlar om att skapa en virtuell värld i vilken användarna kan reagera och agera. Man använder sig oftast av ett par glasögon, allt från billiga glasögon i kartong till mycket avancerade sådana, för att ta del av upplevelsen. VR förflyttar användaren till en annan plats, ett annat rum, och syftet är att upplevelsen skall kännas så äkta som möjligt.

I BUU-klubbens julkalender är utgångspunkten bilderna i de 24 olika luckorna och med hjälp av Yle AR appen kopplas bilden ihop med en video- eller audiofil. Appen reagerar på de 24 bilderna så att filerna kör igång. Eftersom detta är svårt för ett barn att klara av på egen hand, rekommenderar BUU-klubben att en vuxen hjälper till.

Så här funkar det:

 • Ladda ner YLE AR-applikationen på din mobiltelefon eller din pekplatta via App Store eller Google Play.
 • Öppna dagens lucka.
 • Starta YLE AR applikationen.
 • Rikta telefonen mot bilden på julkalenderdörrens insida och scanna av den med YLE AR.
 • Du kan också riva loss luckan för att göra det enklare!
 • Nu får du se eller höra dagens överraskning. Då videon kör igång - håll telefonen eller pekplattan riktad mot bilden på insidan av luckan. Om du inte ser något kan du testa med att vinkla din pekplatta/mobil.

Det finns en ny överraskning ända fram till jul. Och ett litet tips - kom ihåg att vattna julgranen varje dag i lucka 1 så att den växer och blir fin till julafton!

Applikationen fungerar på IOS och Android telefoner och pekplattor. Detta innehåll är bland det första som Yle producerar som AR innehåll (augmented reality/förstärkt verklighet). Innehållet i de 24 luckorna är producerat av Yle och fungerar som stödjande innehåll till BUU-klubbens julkalender Det jättestora Juleljuset på Yle Fem och Barnens Arena med start den 1.12 kl 18.00. Samma innehåll finns till delar att se på Barnens Arena. BUU-klubben tar gärna emot feedback per e-post buu@yle.fi.

Barn

Till Buu-klubben
Till Hajbo
Till MGP
 • Efter #metoo - nu tar också BUU-klubben upp kroppsmedvetenhet för barn

  "Viktigt att tidigt tala om psykisk och fysisk integritet."

  Ska det överhuvudtaget gå att ändra på mönster och attityder måste man börja med barnen. Så resonerar Svenska Yles barnredaktion som nu lyfter fram frågor kring den egna kroppen, fysisk närhet och gränser. Vi ger också föräldrar verktyg att tala om de här frågorna, skriver Malin Olkkola, som är en av BUU-klubbens programledare.

 • BUU-appen: en lekplats att utforska i egen takt

  Vad är BUU-appen? Vad kan man göra där? Svaren finns här!

  BUU-klubbens app får ett nytt juligt utseende och ett minispel med jultema. Appeninnehåller inget material som inte är lämpligt för barn och materialet är underhållande, säger appens kodare Dan Huiko.

 • Åtta digitala färdigheter du ska lära dina barn

  Åtta tips för smartare och säkrare medieanvändning.

  Medievärlden svämmar över av material och det är svårt nog att följa med i sitt eget flöde för att inte tala om att ha koll på sina barns flöden. Här får du åtta råd på färdigheter det är bra att du lär dina barn.

 • Djur i tv-studion - så här kan det gå!

  Det krävs kreativitet då man regisserar spindlar och hästar.

  Det är roligt att ha djur med i barnprogram på tv. Men det krävs en hel del kreativitet då man regisserar djur som spindlar eller hästar. Nu vill vi som gör barnprogram på Svenska Yle dela de bästa berättelserna med er.

 • Glada lekstunder med BUU-klubbens nya app

  BUU-klubbens nya app finns att ladda ner.

  En fantasifull och lite knasig, men samtidigt trygg och bekant BUU-värld. Spelaren har sällskap av figurer ur BUU-klubben, som t.ex. BUU-stämpeln, Bärtil och Isa Gris och karaktärerna från Hittehatt. Det finns en massa att upptäcka - det mesta i världen går att dutta på och interagera med. Det finns också en uppsättning minispel för barn som hellre vill spela med mera uttalad målsättning.

Nyligen publicerat - Barn