Hoppa till huvudinnehåll

BUU-klubben kombinerar traditionell julkalender med AR (Augmented Reality)

Staffan Gräsbeck skannar av BUU-klubbens julkalender med Yle Ar appen.
Staffan Gräsbeck skannar av BUU-klubbens julkalender med Yle Ar appen. ylear, staffan gräsbeck, buu-klubben, ar, augmented reality

I år lanserar BUU-klubben Yle AR applikationen och med den blir kalenderluckorna i BUU-klubbens tryckta julkalender levande. YLE AR appen finns att ladda ner gratis från och med den den sista november. Varje dag då ditt barn öppnar dagens lucka i julkalender så kan ni tillsammans med hjälp av den nedladdade appen få en överraskning! Skanna av bilden på insidan av dörren. En video, ett hörspel eller en grafisk överraskning kör igång.

Vad är AR?

Begreppen virtuell verklighet (Virtual Realiy, VR) och förstärkt verklighet (Augmented Reality, AR) används flitigt då ny teknologi inom spelindustrin och medielandskapet presenteras. Förstärkt verklighet (AR) är en kombination av verklighet och virtuell verklighet, där innehåll oftast med hjälp av en app tillför den riktiga verkligheten något som inte finns där. Virtuell verklighet å andra sidan handlar om att skapa en virtuell värld i vilken användarna kan reagera och agera. Man använder sig oftast av ett par glasögon, allt från billiga glasögon i kartong till mycket avancerade sådana, för att ta del av upplevelsen. VR förflyttar användaren till en annan plats, ett annat rum, och syftet är att upplevelsen skall kännas så äkta som möjligt.

I BUU-klubbens julkalender är utgångspunkten bilderna i de 24 olika luckorna och med hjälp av Yle AR appen kopplas bilden ihop med en video- eller audiofil. Appen reagerar på de 24 bilderna så att filerna kör igång. Eftersom detta är svårt för ett barn att klara av på egen hand, rekommenderar BUU-klubben att en vuxen hjälper till.

Så här funkar det:

 • Ladda ner YLE AR-applikationen på din mobiltelefon eller din pekplatta via App Store eller Google Play.
 • Öppna dagens lucka.
 • Starta YLE AR applikationen.
 • Rikta telefonen mot bilden på julkalenderdörrens insida och scanna av den med YLE AR.
 • Du kan också riva loss luckan för att göra det enklare!
 • Nu får du se eller höra dagens överraskning. Då videon kör igång - håll telefonen eller pekplattan riktad mot bilden på insidan av luckan. Om du inte ser något kan du testa med att vinkla din pekplatta/mobil.

Det finns en ny överraskning ända fram till jul. Och ett litet tips - kom ihåg att vattna julgranen varje dag i lucka 1 så att den växer och blir fin till julafton!

Applikationen fungerar på IOS och Android telefoner och pekplattor. Detta innehåll är bland det första som Yle producerar som AR innehåll (augmented reality/förstärkt verklighet). Innehållet i de 24 luckorna är producerat av Yle och fungerar som stödjande innehåll till BUU-klubbens julkalender Det jättestora Juleljuset på Yle Fem och Barnens Arena med start den 1.12 kl 18.00. Samma innehåll finns till delar att se på Barnens Arena. BUU-klubben tar gärna emot feedback per e-post buu@yle.fi.

Barn

Till Buu-klubben
Till Hajbo
Till MGP
 • Ett år med Bärtils bokklubb

  BUU-klubben tipsar om böcker för barn.

  Är vädret ruskigt under jullovet? Plocka fram ert eget sagotäcke och en hög med böcker och läs tillsammans med barnen!

 • Bärtils bokklubb: BUUs boktips

  Här är listan på böckerna i Bärtils bokklubb under våren.

  BUU-klubbsledarna tipsar om böcker att läsa tillsammans och titta i. Här är listan på de bilderböcker som under våren syns i BUU-klubben inom ramen för läskampanjen Bärtils bokklubb.

 • BUU-appen: en lekplats att utforska i egen takt

  Vad är BUU-appen? Vad kan man göra där? Svaren finns här!

  BUU-klubbens app får ett nytt juligt utseende och ett minispel med jultema. Appeninnehåller inget material som inte är lämpligt för barn och materialet är underhållande, säger appens kodare Dan Huiko.

 • Vi ger ut 24 helt nya finlandssvenska sagor - här hittar du dem!

  Älgen Emil, Bubba Kanin och Fiskmåsen Tova på äventyr.

  I sagorna följer vi med Älgen Emil, Bubba Kanin och Fiskmåsen Tova på deras äventyr på Klövholmen ute i skärgården. Äventyren läses upp av Oskar Pöysti och hittas bakom luckorna i BUU-klubbens julkalender på Yle Fem och på Yle Arenan.

 • Många julkalendrar i år – alla hittar en favorit

  På Svenska Yle finns ett brett utbud av julkalendrar i år.

  Ett brett utbud av julkalendrar finns på Svenska Yle i år. Förutom BUU-klubbens julkalender i Korvatunturis bibliotek som sänds varje dag från och med 1 december kan man se andra julkalendrar, bland annat Barna Hedenhös uppfinner julen.

 • Finland 100 år ur barnperspektiv

  Visst kan man berätta om historia för småbarn!

  Visst kan man berätta om historia för småbarn! Låt barnen följa med Oskar Pöysti och lära sig vad som hände när Finland blev självständigt.

 • Barn i 100 år

  Dramaserie om barn i Finland under 100 år.

  En dramaserie om barn i Finland under100 år av självständighet.

 • Sluta aldrig att tala om mobbning

  Barnens egna berättelser om hur de upplevt mobbning.

  Under hösten bad Hajbo barn skicka in sina berättelser om hur de upplevt mobbning. Förvånansvärt många barn tog kontakt och berättade att de blivit mobbade och utfrysta. Många var också villiga att dela med sig av sin mobbningshistoria.

 • Hajbo vill engagera 8–13-åringarna

  Producenten Sandra Wikstrand vill skapa en dialog.

  – Vi vill skapa en dialog och vara en källa till inspiration i 8-13-åringarnas vardag, och därför jobbar vi webben och nätet först, säger producenten för Hajbo Sandra Wikstrand på Svenska Yle.

 • Kocka på

  Matglädje för småbarn

  Här får du många roliga tips på vad man kan kocka tillsammans med barn.

 • Glada lekstunder med BUU-klubbens app

  BUU-klubbens nya app finns att ladda ner.

  En fantasifull och lite knasig, men samtidigt trygg och bekant BUU-värld. Spelaren har sällskap av figurer ur BUU-klubben, som t.ex. BUU-stämpeln, Bärtil och Isa Gris och karaktärerna från Hittehatt. Det finns en massa att upptäcka - det mesta i världen går att dutta på och interagera med. Det finns också en uppsättning minispel för barn som hellre vill spela med mera uttalad målsättning.

 • 20 år med BUU-klubben

  BUU-klubben fyller 20, får sin trettionde programledare.

  Under sina tjugo år har BUU-klubben utvecklats till en central svenskspråkig platform för barn i Finland. BUU-klubben stärker barnens identitet och lotsar dem både in i vardagens mysterier och ut i världen.

Nyligen publicerat - Barn