Hoppa till huvudinnehåll

De papperslösa kan bli fler då de negativa asylbeskeden ökar

två personer sitter på gatstenar, svartvit bild
två personer sitter på gatstenar, svartvit bild Bild: Yle/Helena von Alfthan papperslösa personer

Diakonissanstalten i Helsingfors befarar att de papperslösas antal kommer att växa, i och med att de negativa asylbesluten blir fler. I Helsingforstrakten är antalet papperslösa för närvarande rätt moderat, säger anstalten, men läget förändras hela tiden.

Hittills har scenariot med tusentals papperslösa människor inte förverkligats, konstaterar anstalten.

Diakonissanstalets anställda söker aktivt efter människor som fått negativt asylbesked och andra som utan giltiga dokument vistas i Finland. Arbetet görs tillsammans med andra organisationer, myndigheter och sakkunniga.

- Vi vill vara redo att möta de utmaningar som ett stort antal papperslösa för med sig. De skyddslösa människornas behov måste tillgodoses, säger anstalten.

De är viktigt att informera alla om att också papperslösa har rätt till akut sjukvård och utkomststöd, om vissa villkor uppfylls. Barnen ska också ha rätt till gratis grundutbildning.

- Diakonissanstalten är redo att försvara de papperslösa grundrättigheter och påminner om att anstalten ordnar nödinkvartering i vinter för alla bostadslösa - också för dem som saknar giltiga dokument.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes