Hoppa till huvudinnehåll

Johan Kjellberg: En mediesoppa regeringen hade kunnat undvara

Johan Kjellberg är redaktör på Svenska Yle
Johan Kjellberg är redaktör på Svenska Yle Bild: Yle johan kjellberg

Statsminister Juha Sipilä (C) gjorde inte den berömda pudeln då han i dag redogjorde för relationerna till Yle efter de senaste dagarnas kalabalik.

Det blev ingen avbön, men en halv ursäkt. Sipilä försäkrar att relationerna nu är OK, medan de ännu för några dagar sedan var på noll.

Sipilä ursäktar sig med att han reagerade känslomässigt, då han inte fick kommentera Yles artikel från fredagen den 25 november. Tiden som gavs var för kort, säger han.

Efter att artikeln hade publicerats skickade Sipilä ett tjugotal mejl till en av Yleredaktörerna som hade skrivit den.

Artikeln handlade om att morbrödernas och kusinernas företag Katera Steel har fått en beställning på högst en halv miljon euro av Terrafame, alltså Talvivaaragruvan i Sotkamo.

Beställningen gjordes efter att regeringen hade skjutit in 100 miljoner i gruvbolaget. Artikeln ledde till en diskussion om jäv, och statsministerns eventuella jäv utreds nu av justitieombudsmannen.

Kansan Uutiset först ute

Kansan Uutiset skrev redan torsdagen den 24 november om kopplingen mellan Katera Steel, Terrafame och Sipilä. Och berättade också att Sipiläs barn via Fortel Invest äger fem procent av Katera Steel.

Under skrivprocessen svarade Sipilä på tilläggsfrågor av Kansan Uutiset. Rentav två gånger.

Yles artikel innehöll den dementi som också finns i Kansan Uutiset. Alltså att Sipilä meddelar att han inte har vetskap om Katera Steels affärsverksamhet, ägarstrukturen eller kunderna.

Men Yle gick sedan i sin artikel vidare med fler frågor om Katera Steel, och bolagets historia.

Det framkom att företaget gjorde affärer med gruvan för några år sedan. Morbrodern i bolaget försäkrar att han inte någonsin har diskuterat Terrafame med Sipilä.

- Befängt, säger han i Yleartikeln.

Sipilä upprörd å vilken familjemedlems vägnar?

Sipilä avvisar misstanken att han har försökt tysta Yle. Han förklarar att han reagerade i affekt då Yleartikeln drog in familjen.

Det här är något av ett mysterium. Yleartikeln nämner en familjemedlem vid namn, morbrodern från Katera Steel. Han och Sipilä sägs inte ha setts på flera år.

Förvånande är om Sipilä med familjen avser morbrodern. Varför bli så upprörd å en avlägsen familjemedlems vägnar? Att de inte umgås flitigt är ju ett argument för att jäv inte har förekommit.

Kunde det vara så att det är barnen, ägarna av Fortel Invest, som dras i smutsen i de mejl som Juha Sipilä fick av ilskna medborgare? Men mejlen har inte publicerats, och vi vet inte om det är så.

Illasmakande mediesoppa

Illavarslande är att statsministern helt tappar konceptet på grund av en artikel som i sak inte särskilt mycket avviker från en artikel som han redan har godkänt.

Incidenten ställer frågan om statsministerns förmåga att hålla ihop regeringen, koncentrera sig på det väsentliga och strunta i smutskastning.

Hur sårad och förorättad han än må känna sig personligen.

Är irritationen ett symptom på att regeringen börjar knaka i fogarna?

Frågetecknen hopar sig kring vårdreformen, jourreformen och grundlagsenligheten, regeringspartierna är oense om behovet av nya nedskärningar i miljardklassen.

Opinionsmätningarna har bjudit på få ljuspunkter. Föret lär vara motigt fram till kommunalvalet, och resultatet där kan ytterligare öka spänningen mellan regeringspartierna.

Den här mediesoppan hade regeringen bra kunnat undvara.

Så här förklarar chefredaktören för Yles finskspråkiga nyhets- och aktualitetsredaktion Atte Jääskeläinen beslutet att backa planerna på artiklar som skulle ha vidareutvecklat diskussionen kring Sipiläs roll.

Svenska Yles direktör Marit af Björkesten ser inget dramatiskt i det här, men påminner samtidigt om att Svenska Yle alltid fattar sina egna journalistiska beslut.

Läs också