Hoppa till huvudinnehåll

KL: Statsministern har varit ägare till omstridda Katera

Talvivaaras gruva
Talvivaaras gruva Bild: Talvivaara gruvindustri

Kauppalehti har tagit del av Patent- och registerstyrelsens uppgifter om vem som har gjort placeringar i det omstridda Kajanabaserade verkstadsföretaget Katera, som ägs av statsminister Juha Sipiläs släktingar. Det visar sig att Sipilä inte bara varit rådgivare utan också själv har ägt en del av Katera, via sitt investmentbolag Fortel Invest.

Under Sipiläs tid som ordförande för Fortels styrelse ökade bolagets innehav i Katera till fem procent. Senare överlät Sipilä Fortel Invest till sina barn och han lämnade ordförandeposten i styrelsen samma år.

Förra veckan sade Sipilä att han gått med i Katera för att "underlätta ett generationsskifte", men att han inte har någon som helst kunskap om bolagets verksamhet. Han nämnde inget om ägarskapet då. Han sade också i sin blogg att han inte kan kräva att näringsförbud för sina släktingar bara för att han är statsminister.

Terrafame gav Katera stororder

Katera fick offentlighet för en tid sedan då företaget fick en halv miljon euros beställning av Terrafame - i samma veva gav regeringen 100 miljoner euro tilläggstöd för gruvan i Sotkamo.

Beställningen som Katera fick är enligt Kauppalehti ansenlig, eftersom den motsvarar ca 10 procent av bolagets årsomsättning.

I det här sammanhanget uppstod frågan om jäv - det vill säga borde statsministern ha jävat sig då frågan om statstödet till Terrafame behandlades.

Katera var också underleverantör till Terrafames föregångare Talvivaara åren 2012 och 2013. Talvivaaras allvarliga problem började 2012 och våren 2013 satsade staten sina första miljoner euro i gruvan.