Hoppa till huvudinnehåll

Nattsvart för Blue Fox i division ett - vill bryta trenden i fredagens derby

Jori Isomäki är tränare för innebandylaget Blue Fox.
Jori Isomäki är tränare för innebandylaget Blue Fox. Jori Isomäki är tränare för innebandylaget Blue Fox. Bild: Yle/AnttiKoivukangas Jori Isomäki,blue fox,sähly

Innebandylaget Blue Fox är inne i alla tiders svacka just nu med sex raka förluster. Inom truppen räknar man med att trenden snart skall vända och hoppas på lite flyt redan i fredagens österbottniska derby.

Blue Fox tränare Jori Isomäki, 42, har sett en hel del under sin långa karriär inom innebandyn, men har svårt att minnas en liknande kräftgång.

– Jag har aldrig upplevt en sådan svacka som den vi är i just nu. Det är mentalt tungt för killarna, de krigar och jobbar men ingenting lyckas. Det här har vi inte upplevt förr, men vi gör allt för att vända trenden, säger Isomäki i efterdyningarna av Nykarlebylagets senaste tunga hemmaförlust mot Ådalens IF.

Under matchen mot Ådalens IF passerade hemmalaget Blue Fox en mindre smickrande milstolpe, när laget plötsligt hade spelat över 100 minuter innebandy utan att göra ett enda mål framåt. Trenden bröts vid tiden 41.05 i lördagens hemmamatch när Jonathan Sjöblom reducerade matchen till 1-8.

– Det skall inte vara möjligt, men det berättar en del om läget i truppen, säger Isomäki.

Efter en skaplig inledning på säsongen med sju poäng på sex matcher har laget nu radat upp sex raka förluster, av vilka de tre senaste kommit på hemmaplan. Backen Alexander Nyman, 18, vet var problemet sitter.

Alexander Nyman spelar som back i Blue Fox.
Alexander Nyman är försvarare i Blue Fox. Alexander Nyman spelar som back i Blue Fox. Bild: YLE/AnttiKoivukangas blue fox,sähly,Blue Fox

– I huvudet. Vi lirar fantastiskt på träning inför tomma läktare, men när vi kommer ut inför publik och skall spela blir vi och stirrar på bollen och vågar inte spela ut. Det blir krystat och vi griper tack i klubbskaftet för hårt. Vi måste kunna slappna av och lita på vårt eget spel, det svänger nog, tror Nyman.

Enligt Isomäki hänger det för tillfället på väldigt små saker. Laget har halkat under slutspelsstrecket i innebandyettan med sina sju poäng, men hoppas på lite flyt nu.

– Vi behöver en bra match, några tursamma studsar som går vår väg och lite flyt i några lägen så tror jag det svänger, menar Isomäki.

Följande chans att vända trenden kommer på hemmaplan mot SB Vaasa. Blue Fox har förlorat fem raka hemmamatcher, men vann säsongens första match mot just lokalrivalen från söder.

– Det är bara att ladda för fullt. Det är en fantastisk match på kommande, vi hoppas våra fans fortfarande litar på oss så vi får fulla läktare här på fredag, säger Alexander Nyman.

Grundserien i division ett omfattar 26 matcher (dubbelserie). De åtta främsta lagen går till slutspel, lagen på platserna nio till elva har gjort sitt efter grundserien medan lagen på plats tolv och tretton spelar kval om att överleva i division ett. Jumbon i serien degraderas till division två.

Säsongens matcher, Blue Fox

 • 16 september, SB Vaasa - Blue Fox 3-9
 • 24 september, LNM - Blue Fox 8-4
 • 1 oktober, Blue Fox - LeBa SB 6-3
 • 8 oktober, NST - Blue Fox 5-1
 • 9 oktober, SB Welhot - Blue Fox 5-5
 • 15 oktober, Helsingfors IFK - Blue Fox 4-6
 • 22 oktober, Blue Fox - NJ 2-4
 • 30 oktober, Blue Fox - FBC Turku 7-11
 • 12 november, Karhut - Blue Fox 4-2
 • 19 november, Blue Fox - Lovisa Tor 4-8
 • 20 november, Blue Fox - Josba 0-8
 • 26 november, Blue Fox - Ådalens IF 2-10

Läs också

Nyligen publicerat - Sport