Hoppa till huvudinnehåll

Nu kan strömmingsfisket i Åboland få hållbarhetsmärkning

Strömming som fångats.
Strömming som fångats. Strömming som fångats. Bild: YLE/Nora Engström käldinge

Den välkända MSC-certifieringen av fisk kan snart gälla också strömming och vassbuk fångad i Åboland.

Om ett år får Finlands Yrkesfiskarförbund veta om deras ansökan om miljö- och hållbarhetscertifieringen MSC för strömmings- och vassbuksfisket får gehör. Förbundets verkställande direktör, Kim Jordas, har nyss fått både statlig- och EU-finansiering för en ansökan som kostar omkring 150.000 euro att genomföra.

Den lilla blåa fisken

Redan i några år har MSC-märkningen, en liten blå fisk på fiskpaketet, ansetts viktig bland konsumenterna. En del livsmedelsbutiker har också gått starkt in för att sälja fisk som är hållbarhetscertifierad.

MSC arbetar med sina trovärdiga standarder för ett välskött och hållbart yrkesfiske. Förkortningen står för Marine Stewardship Council.

Finlands första MSC-fisk blir strömmingen?

Hittills har ingen finländsk fisk fått MSC-certifiering, så strömmingen skulle vara den första. Och om strömmingen och vassbuken får hållbarhetscertifikatet så kommer också den odlade fisken att ha nytta av det. Eftersom fiskfodret numera tillverkas av just strömming och vassbuk fångad i Finland. Den finländska fiskodlingen kunde då i sin tur ansöka om ASC-certifiering som är en motsvarande hållbarhetscertifiering för den odlade fisken.

Stor betydelse för yrkesfisket

För yrkesfisket med ryssja och trål kan MSC-märkningen ha stor betydelse. I framtiden skulle det betyda en säkrare försäljning. Efter exportstoppet till Ryssland har vår strömming och vassbuk framförallt sålts till Danmark. Där gör man fiskmjöl av den liksom i den relativt nya fiskmjölsfabriken i Kasnäs.

Inte aktuellt för andra fiskarter

Verkställande direktören Kim Jordas på Finlands Yrkesfiskarförbund tror att chanserna att få MSC-certifikat för strömmingen är goda, men för andra fiskar som fångas i den åboländska skärgården är det inte aktuellt:

- Tillsvidare tror vi inte det är läge för det. Det är en rätt kostsam operation och sen är vårt fiske rätt litet när det gäller de här kustnära arterna.

Nyligen fick den finländska odlade siken världsnaturfondens WWFs gröna ljus. Det innebar att 99 procent av den finländska odlade fisken har fått grönt ljus.

Läs också