Hoppa till huvudinnehåll

Petter Sandelin: Allt var bättre förr, men när?

Vilket årtionde tänker vi egentligen på när vi säger att allt var bättre förr? Bil och häst på väg. Hästen rymmer. Bild: YLE / Kalle Kultala bil,häst,modernism

Vi säger att allt var bättre förr. Jag gör det. Men vad menar vi egentligen med “förr”?

Själv säger jag ibland att allt var bättre förr. Då menar jag i huvudsak det fantastiska 1990-talet. Det är förstås för att jag växte upp under 90-talet och för att tv-spelen faktiskt var bättre förr. Det har ju gått utför både med grafikmotorer och spelkänsla sedan dess.

Tyvärr går det inte att säga att allt var bättre på 90-talet. Den som då levde i Finland kan knappast ha missat den värsta ekonomiska kris Finland varit med om. När det var som värst var nästan en femtedel arbetslösa. Krisen ledde till många personliga konkurser och till och med självmord.

Nå, hur är det med 80-talet då? Även om det är roligt att minnas åttiotalet i ett rosa skimmer så är det svårt att undgå det kalla kriget. USA och Sovjet bröt arm med världen som insats och det var möjligt, till och med sannolikt, att världen skulle förintas med en enkel knapptryckning.

Allt var inte bättre på 80-talet. Militärparad i Sovjet med raketfordon och fanor med Lenins porträtt. Bild: Yle/Hannu Vilpponen kalla kriget,Militärparad,Sovjetunionen,Vladimir Lenin

Var det bättre på 70-talet då världen var mindre och samhället var lugnt och fredligt? Inte egentligen. I Finland var det till exempel femtio procent vanligare än idag med våldsbrott som slutade med att någon dog. Det låter ju inte så trevligt och lugnt.

I Finland var 60-talet framförallt ett årtionde då landet förändrades. Många bönder packade ihop jordbruket och flyttade till städerna. Även om mycket blev bättre så kan jag garantera att 60-talet var ett årtionde då väldigt många tyckte att allt var bättre förr.

Resten av 1900-talet kan vi snabbspola. Den fattiga efterkrigstiden är det knappast någon som längtar tillbaka till och den första delen av 1900-talet är fylld av två världskrig och misär.

Allt var bättre på 1800-talet

Vi protesterar. Det är ju till 1800-talet vi längtar tillbaka, den tid då samhället var så charmigt och enkelt. Charmigt? Kanske. Ifall man tycker att det är charmigt att dö i lunginflammation eller jobba fjorton timmar om dagen. Under 1800-talet låg medellivslängden ofta under 40 år.

Kanske längtar vi ännu längre tillbaka? Till den enkla tid före industrialiseringen då vi levde av det jorden gav och värmde huset med en sprakande brasa. Till den där tiden då man svalt ihjäl om det var missväxt.

Det här tankeexperimentet går att fortsätta hur länge som helst. Resultatet är detsamma oberoende av hur länge man håller på.

Allt var helt enkelt inte bättre förr.

 • Lojokandidater: Det ska inte kosta att parkera sin bil

  Fyra Lojokandidater inledde Yle Västnylands valdebatter.

  Parkeringsavgifterna i centrum är idiotiska. Lojos parkeringsövervakare är världskända för sin snabbhet. Slopa parkeringsavgifterna på alla utom två eller tre gator. Det anser fyra partiers kommunalvalskandidater från Lojo. De deltog i Yle Västnylands valdebatt. Se videor!

 • USA-forskare: Vi har så oerhört låga förväntningar på Trump

  Första talet till kongressen.

  President Donald Trumps första tal till kongressen i går har betecknats som mera statsmannalikt än tidigare framträdanden. USA-forskaren Oscar Winberg håller med så långt att Trump den här gången han långt följde manuskriptet och inte gick ut i egna spår.

Läs också

 • FN-utredning: Båda parter skyldiga till krigsbrott i Aleppo

  Regimen begick krigsbrott dagligen under de sista striderna.

  Både regimen och flera rebellgrupper begick krigsbrott under de sista striderna om Aleppo i fjol, slår en FN-rapport fast. Regimens krigsbrott beskrivs ändå som dagligen återkommande avsiktliga angrepp mot civila.

 • Den jämlika äktenskapslagen träder i kraft

  Simo Heiskanen och Tuomo Railo har väntat länge.

  Nu kan homosexuella par gifta sig, och får också rätt till adoption. Simo Heiskanen och Tuomo Railo har väntat länge och kämpat hårt för den här historiska dagen. Homoäktenskap är tillåtna i 24 länder i världen.

 • Leonardo DiCaprio oroar sig för finsk skog - men för sent

  Filmstjärnan vill bevara avverkad skog på öar i Lammasjärvi.

  Leonardo DiCaprio bekymrar sig på Instagram för skogen på de "vackra öarna i Lammasjärvi" i Finland. Filmstjärnan delar ett inlägg som Greenpeace gjort och ber sina följare sprida ordet för att bevara öarna i Kuhmo i Kajana. Budet kommer ändå för sent eftersom Forststyrelsen har avslutat sin avverkning.

Nyligen publicerat - Kultur och nöje