Hoppa till huvudinnehåll

Rudus: Inget fel på vår betong

ÅUCS T3
Betongproblemen försenar bygget av det nya T3-sjukhuset i Åbo. ÅUCS T3 Bild: Esa Halsinaho sjukhusbygge

Kvaliteten på den betong som betongtillverkaren Rudus har levererat har väckt frågor i bland annat Åbo. Nu hävdar Rudus att de inspektioner som hittills har gjorts i Åbo visar att bolagets betong inte har några brister. Granskningarna har gjorts av Inspecta Sertifiointi Oy.

Rudus säger också att man fortsätter att vara tillmötesgående vid de fortsatta undersökningarna vid både T3-sjukhusbygget och Harpunkvarteret i Åbo. Betongtillverkaren menar att det är viktigt att få reda på vad problemen kan bero på och om det finns något man kan göra för att undvika dem i framtiden.

På tisdagen upptäcktes nya problem med betongelementen vid T3-sjukhusbygget. De svaren kommer i sin tur att dröja ett par veckor.

- Det är väldigt osannolikt att felen beror på felaktiga arbetsmetoder, men det är ännu för tidigt att säga exakt vad felen beror på. Vi måste vänta och se vad de kommande provresultaten visar, säger Reima Ojala, direktör för byggnadsinspektionen i Åbo.

Bakgrund: I Kemijärvi ledde bristerna till rivningsarbeten vid ett brobygge och i Åbo har det konstaterats brister både vid bygget av en parkeringshall i Harpunkvarteret och vid ÅUCS T3-sjukhusbygge.

I Tammerfors där Finlands längsta landsvägstunnel öppnades tidigare i höst har man däremot inte haft problem med kvaliteten.

Yle Uutiset: Rudus: Turun tehtaiden betonin lisätarkistuksissa ei poikkeamia

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland