Hoppa till huvudinnehåll

Sipilä: Jag fick inget tillfälle att kommentera och jag täpper inte till någons mun

Statsminister Juha Sipilä håller en presskonferens.
Statsminister Juha Sipilä håller en presskonferens. Bild: Yle Juha Sipilä,statsminister juha sipilä

Statsminister Juha Sipilä (C) säger att han inte vill begränsa pressfriheten. Sipilä höll presskonferens på onsdagen och förklarade sitt beteende gentemot Yle.

Han missnöje har bottnat i att han inte fick en ordentlig möjlighet att svara på Yles artikel.

- Jag gavs ingen möjlighet i fredags att kommentera det som skett, och därför gav jag Yles redaktör kraftig kritik. Man måste få ge kritik om man inte ges möjlighet att svara på allvarliga anklagelser.

Enligt Sipilä gav ett flertal tidningar honom en möjlighet att kommentera.

- Kansan Uutiset som hade samma material gav mig två gånger möjlighet att gå i svaromål.

- Det finns inga som helst försök från min sida att förhindra publicering av material, sade Sipilä.

Då familjen blir en del av detta så svarar jag på ett känslomässigt sätt. Då bubblar känslorna upp på ytan. Det går under huden.

Sipilä sade att det stora antal mejl - cirka 20 stycken - som han skickat till en av Yles redaktörer berodde på att han inte fick gå i svaromål. Därför bifogade han också medborgares ilskna kommentarer som exempel på vad artikeln ledde till.

- Jag har reagerat känslosamt på grund av att min familj har utsatts för hårda saker under den senaste tiden. Då familjen blir en del av detta så svarar jag på ett känslomässigt sätt. Då bubblar känslorna upp på ytan. Det går under huden.

Sipilä sade att han inte försöker tysta någon, och att han inte tror att Finlands rykte har skadats.

Mitt förtroende för Yle är ok.

- Chefredaktören för Yles finskspråkiga nyhets- och aktualitetsredaktion Atte Jääskeläinen och jag har inget fel på våra relation. Jag har beklagat för honom att jag har sagt att jag har noll förtroende för Yle. Mitt förtroende för Yle är ok.

Sipilä sade vidare att han överväger att publicera e-postmeddelanden som han fått av ilskna medborgare, utan att avslöja avsändarnas identitet.

Sipilä lovade att återkomma till ärendet då justitieombudsmannen kommer med sitt utlåtande. Då övervägs också eventuella fortsatta åtgärder.

Se hela presskonferensen här (på finska):

Yle förnekar självcensur

Chefredaktören för Yles finskspråkiga nyhets- och aktualitetsredaktion Atte Jääskeläinen tillbakavisar uppgifter om att påtryckning från statsminister Juha Sipilä (C) skulle ha fått redaktionen att stoppa artiklar om Sipiläs kopplingar till bolaget Terrafame. Tidningen Suomen Kuvalehti rapporterar om att så har skett.

Redaktionsledningen uppges i måndags ha stoppat två planerade artiklar om statsminister Sipiläs roll i fråga om det statliga gruvbolaget Terrafame. Några dagar tidigare hade Yle publicerat en artikel om att släktingar till Sipilä äger företaget Katera Steel som har fått en betydande beställning av Terrafame.

Nyligen har regeringen beslutat om tilläggspengar till Terrafame, vilket gör att bolaget kan fortsätta sin verksamhet.

Artikeln publicerades av Yle Uutiset och i en svenskspråkig version av Yle Nyheter.

Av Suomen Kuvalehtis artikel framgår att statsminister Sipilä reagerade på Yles nyhet genom att kontakta både chefredaktör Jääskeläinen och en reporter vid Yle per e-post upprepade gånger under kvällen och natten efter publiceringen. Sipilä framhöll att han anser sig bli oskäligt beskylld för jäv.

Läs också