Hoppa till huvudinnehåll

Sverige är lockande för finlandssvenskarna

Gul anka
Arkivbild. Gul anka Bild: Yle/Eila Haikarainen gummianka

Tankesmedjan Magmas analys av flyttningsrörelsen från Finland till Sverige 2000-2015 visar på en krass verklighet för finlandssvenskarnas del. Proportionellt flyttade tio gånger fler finlandssvenskar än finskspråkiga till Sverige under de senaste två åren.

Tankesmedjan Magma och Migrationsinstitutet/Centret för Svenskfinland var arrangör för seminariet som ordnades på Campus Allegro i Jakobstad på onsdagen. Grunden för seminariet utgjordes av tankesmedjan Magmas pamflett Hjärnflykt eller inte? som kom ut i höst och där den finlandssvenska emigrationen till Sverige under åren 2000- 2015 analyserades.

En jämförelse av utbildningsnivån på de som flyttar visar att det finns regionala skillnader. Överlag är utbildningsnivån bland utflyttarna inte särskilt hög - cirka 80 procent har en utbildningsnivå som motsvarar grund- eller mellannivå.

Emigrationens orsaker diskuteras i Jakobstad
Den finlandssvenska emigrationen analyserades på Campus Allegro på onsdagen. Emigrationens orsaker diskuteras i Jakobstad Bild: Yle/ Kjell Vikman Österbotten,Jakobstad,magma,Emigration

Utbildningsnivån varierar

Den lägsta utbildningsnivån har ålänningarna, följda av österbottningarna. Den högsta utbildningsnivån har utflyttarna från Helsingforsregionen. Enligt undersökningen har utbildningsnivån ändå inte, totalt sett, stigit under 2000-talet bland utflyttarna.

Utflyttningen av ungdomar från Helsingforsregionen till Sverige har lyfts fram som ett trendbrott och är nu högre än utflyttningen från Österbotten.

- Vi måste som utbildare se till att vi håller kvalitet. Det räcker inte enbart med att erbjuda utbildning på svenska i Finland, säger Sören Lillkung, enhetschef på Novia och en av inledarna på seminariet.

- Strukturer är viktiga men sist och slutligen har vi en generation som är väldigt human, de är mångkulturella och toleranta och de har kommit fram till att förändringen börjar i oss själva.

- De ungdomar jag intervjuat bekräftar delvis det här och ungdomar ser Sverige som ett öppnare land med fler möjligheter, man ser framtidstron som finns i Sverige, säger Kaisa Kepsu som gjort Magmas analys.