Hoppa till huvudinnehåll

U19-landslagets Alexander Nyman: "Vi åker till VM för att vinna"

I klubblaget går det trögt just nu, men i U19-landslaget är Alexander Nyman lagkapten och en av de tongivande spelarna. I vår vill abiturienten från Nykarleby avrunda innebandysäsongen 2016-2017 med ett VM-guld i Växjö.

U19-landslaget är den äldsta åldersgruppen för landslagsspel, efter det tar spelarna klivet upp till A-landslaget. Herrarna spelar sitt VM under december månad, men U19-pojkarna med Nyman i spetsen får vänta på sin chans till efter klubblagets säsong avslutats.

– Det betyder nog ett intressant år för mig. Min målsättning har i två års tid varit att nå U19-VM och det börjar vara på god väg. Det är delvis det jag spelar för i år, belyser Alexander Nyman.

Den 18-årige abiturienten delar sin tid just nu mellan innebandy i Blue Fox och sista skolåret på Topelius-gymnasiet i hemstaden Nykarleby. Inom ramen för gymnasieutbildningen går Nyman dessutom på innebandy-linjen.

Både vid gymnasiets innebandylinje och i klubblaget Blue Fox är det landslagsveteranen Jori Isomäki som har han dom den unge Nymans utveckling.

– Alexander är väldigt komplett som spelare. Han har inte många svagheter. Hans styrkor ligger ändå i försvarsspelet och förmågan att läsa spelet, helt enkelt en bra spelförståelse, säger Isomäki.

Jori Isomäki är tränare för innebandylaget Blue Fox.
Jori Isomäki håller ett vakande öga över Nyman. Jori Isomäki är tränare för innebandylaget Blue Fox. Bild: Yle/AnttiKoivukangas Jori Isomäki,blue fox,sähly

Nymans roll i klubblaget skiljer sig en del från den i landslaget.

– Jag är kanske mer defensiv med landslaget än vad fallet är med Blue Fox. I landslaget spelar jag mest på mina defensiva styrkor medan jag har mer bollförande ansvar i klubblaget, säger Nyman som trots Blue Fox tunga säsong hör till en av lagets bästa poängplockare (1+9).

I landslaget bär han kaptensbindeln och är truppens enda svenskspråkiga spelare. Senast landslaget samlades var för en turnering på den blivande VM-orten.

– Vi var med i EFT i Växjö och förlorade finalen mot Sverige med 5-6. Vi ligger bra till, vi är bra på gång och vi har ett mycket bra gäng. Vi är regerande mästare och vi åker till VM för att vinna, slår Nyman fast.

Alexander Nyman spelar som back i Blue Fox.
Alexander Nyman. Alexander Nyman spelar som back i Blue Fox. Bild: YLE/AnttiKoivukangas blue fox,sähly,Blue Fox

För Isomäki är det ett stort glädjeämne med en spelare av Nymans kaliber i sitt manskap.

– Det ger energi åt våra unga spelare. De ser att man även från lilla Nykarleby och Blue Fox är det möjligt att nå landslaget. Jag tror det ger hopp för många av våra små juniorer, säger Isomäki och fortsätter.

– Redan det att han är med i VM-laget är ett stort kliv i karriären. Jag vet att många stora klubbar är intresserade av ”Alex”, så vi skall nog se till att han spelar på liganivå i antingen Finland eller Sverige nästa säsong.

Också Nyman är medveten om att han sannolikt gör sin sista säsong i Blue Fox för den här gången, men han har ändå fötterna fast förankrade på marken.

Jori Isomäki är tränare och lärare för Alexander Nyman.
Isomäki och Nyman, backprofiler i Blue Fox. Jori Isomäki är tränare och lärare för Alexander Nyman. Bild: YLE/AnttiKoivukangas alexander nyman

– Att lyckas vid VM skulle naturligtvis betyda att de flesta dörrarna skulle stå öppna. Man blir ett ganska eftertraktat byte på spelarmarknaden. Innebandy är ändå en ganska liten sport, så det blir nog studierna som ganska långt kommer att styra var jag spelar vidare, säger Nyman.

För tillfället spelar Nyman vidare i division ett med Blue Fox, där säsongen småningom börjar övergå i en kamp mot nedflyttningsspöket.

U19 VM i innebandy spelas i Växjö i maj 2017. Finland spelar i samma grupp som Sverige, Slovakien och Danmark.

Finland har vunnit U19-VM tre gånger tidigare, åren 2003, 2011 och 2015.