Hoppa till huvudinnehåll

Våldsamma protester i Brasilien - men åtstramningsförslag gick vidare

En av demonstranterna under kravallerna utanför Brasiliens kongress 29.11.2016
En av demonstranterna under kravallerna utanför Brasiliens kongress 29.11.2016 Bild: EPA/JOEDSON ALVES EPA/JOEDSON ALVES Brasilien,protester,demonstrationer (samhälleliga händelser)

Det utspelades våldsamma scener utanför Brasiliens kongress på tisdag kväll. Trots protesterna röstade senaten för att statens utgifter ska frysas i 20 år.

Demonstranter välte och brände bilar, slog sönder fönster på regeringsbyggnader och kastade sten mot polisen. Poliserna svarade med tårgas, chockgranater, slag och sparkar.

Inne i kongressbyggnaden i Brasiliens huvudstad Brasilia röstade samtidigt senaten med rösterna 61-14 för ett förslag om att frysa statens utgifter i 20 år.

Det krävs ännu en andra och sista omröstning om förslaget den 13 december, men åtgärden väntas få sitt slutliga godkännande då. Underhuset har redan godkänt förslaget.

Demonstranter välter omkull en bil i Brasilia 29.11.2016
Demonstranter välter omkull en bil i Brasilia 29.11.2016 Bild: EPA/JOEDSON ALVES Brasilien,kravaller,demonstranter

Enligt president Michel Temer är åtgärden helt nödvändig för att man ska undvika statsbankrutt. Den brasilianska ekonomin är i botten.

Ekonomin krympte med 3.8 procent under 2015 och förutspås krympa med ytterligare 3,5 procent i år. 12 miljoner brasilianare (11,8 procent av dem) är arbetslösa.

Vänsteroppositionen befarar att sparåtgärderna kommer att leda till stora svårigheter inom - bland annat - hälsovården och utbildningen.

Demonstranter tänder brasor utanför kongressen i Brasilia 29.11.2016
Demonstranter tänder brasor utanför kongressen i Brasilia 29.11.2016 Bild: EPA/JOEDSON ALVES Brasilien,demonstration

Ungefär 10 000 människor deltog i de våldsamma protesterna utanför kongressen. Bland dem ska det ha funnits studenter, fattiga bönder, fackföreningsaktivister och anhängare av Arbetarpartiet.

Den sociala oron i Brasilien är stor efter att president Dilma Rousseff avsattes och på grund av stora korruptionsskandaler där en stor del av de ledande politikerna är inblandade på ett eller annat sätt.

Demonstranter flyr undan tårgas utanför kongressen i Brasilia 29.11.2016
Demonstranter flyr undan tårgas utanför kongressen i Brasilia 29.11.2016 Bild: EPA/JOEDSON ALVES Brasilien,demonstrationer (samhälleliga händelser)

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes