Hoppa till huvudinnehåll

Brasilianska olycksplanet hade slut på bränsle

Räddningsmanskap klädda i vita skyddsoveraller står mitt i vraket efter planet som störtade utanför Medellin i Colombia.
Soldater som deltog i räddningsoperationen uppgav redan tidigt att det var konstigt att planet inte hade fattat eld och att det tydde på ett problem med bränslet. Räddningsmanskap klädda i vita skyddsoveraller står mitt i vraket efter planet som störtade utanför Medellin i Colombia. Bild: EPA/LUIS EDUARDO NORIEGA A. Colombia,flygolyckor,Associação Chapecoense de Futebol

Det brasilianska planet som störtade i Colombia verkar ha haft slut på bränsle och ha fått elfel inför landningen. Bandad kommunikation mellan piloten och flygledningen verkar bekräfta misstankarna om att bränslebrist orsakade olyckan.

Bandad kommunikation mellan piloten för planet som störtade utanför Medellin i Colombia och flygledningen ger en bättre bild av förloppet före olyckan som krävde 71 människors liv i tisdags.

- LAMIA2933. Jag behöver koordinater för landningen, säger piloten för det brasilianska olycksplanet i början av den bandning som har läckts till en colombiansk radiokanal.

- Uppfattat! Jag har ett plan under er som har inlett sin landning. Då det har landat kan jag ge er koordinater, svarar flygledningen. Hur lång tid har ni på er för att inleda landningen?

- Nej, vi har ett bränslenödläge. Därför ber jag om att omedelbart få instruktioner inför landning, säger piloten.

På bandet hörs sedan hur flygledningen inleder landningen. Resten av bandet försöker piloten och flygledningen fastställa planets exakta position, höjd och riktning.

Det sista som hörs på bandet är hur piloten upprepar kravet på att få koordinater från flygledningen.

- Ni är 8,2 sjömil från landningsbanan, säger flygledningen.

- Jesus, utbrister piloten.

Flygledningens nästa fråga, vilken höjd planet befinner sig på, bemöts med tystnad trots upprepade försök från flygledningen att anropa planet.

Planet hade då störtat in i en bergssluttning utanför Medellin.

Karta över Colombia.
Planet störtade in i en bergsvägg utanför colombianska Medellín, bara några kilometer från flygfältet. Karta över Colombia. kartor,Colombia

Bekräftar teori om bränslebrist

Bandningen verkar bekräfta uppgifter som kommit fram tidigare om att planet störtade efter att bränslet hade tagit slut.

Flera av de sex överlevande från olyckan har uppgett att elen ombord på planet gick kort före kraschen, vilket kan tyda på att planet förutom brist på bränsle också drabbades av ett elfel som kan ha gjort det svårare att navigera.

En källa inom den colombianska armén som deltog i räddningsoperationen uppgav redan tidigare att det var suspekt att planet inte hade fattat eld då det störtade och menade att det tydde på bränsleproblem.

Det är oklart om planet hade en läcka eller om det hade tankats med för lite bränsle för sträckan på över 3 000 kilometer.

Enligt flera källor är sträckan mellan Santa Cruz i Bolivia där planet startade och Medellins flygplats på gränsen för planets, en Bea 146, räckvidd.

Bara sex personer överlevde olyckan, som decimerade det brasilianska fotbollslaget Chapecoense.

Laget var på väg till Colombia för att spela dess viktigaste match någonsin, finalen i de sydamerikanska klubblagens storturnering Copa Sudamericana.

Laget förlorade 19 spelare i olyckan, medan ytterligare två spelare fortfarande är i kritiskt tillstånd.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes