Hoppa till huvudinnehåll

En annorlunda jul hos Ljungströms

Sju brinnande ljus i olika färger på en bricka.
Sju brinnande ljus i olika färger på en bricka. Bild: Carina Ahlskog / YLE ljus (konkret icke-levande objekt),Levande ljus

I fjol höstas lade Berith Ljungström från Åkersberga i Sverige ut en annons på Blocket. Hon skrev att hon hade några lediga platser kring sitt julbord på julafton. Hon fick massvis med svar från människor i alla åldrar, från små och stora familjer.

Familjen Ljungström blev tvungen att välja bland alla som svarat. Valet föll på sådana som hade berättelser som gick rakt in i hjärtat och på några som var verkligt ensamma.

Många andra hörde också av sig. Det var sådana som ville hjälpa till på ett eller annat sätt, tex genom att köpa julklappar eller bidra med mat. Det fanns till och med personer som erbjöd sig att också öppna upp sina hem och ta emot dem som Ljungströms inte kunde ta emot.

P4 Stockholm besökte familjen Ljungström på julafton i fjol innan gästerna kom. I intervjun berättar Berith vilka julgäster de valde och att hon är bra på att fixa julstämmning och komma överens med folk. De skulle bara göra som vanligt - äta jullunch, titta på Kalle Anka, öppna klappar och vara tillsammans.

Hur gick det sedan?

- Julen i fjol blev väldigt lyckad, mycket bättre än jag trodde. Vi har fortfarande kontakt, säger Berith.

Att det skulle bli ett sådant ståhej som det blev kring familjens julfirande kom däremot som en överraskning.

- Att, tv, radio och tidningar skulle vara så intresserade kom som en chock för mig. Jättekul ändå att det uppmärksammades och att det var fler som hakade på och gjorde samma sak. Att det också spred sig utomlands har jag svårt att ta in. Från Finland, Spanien och England ringde folk och ville intervjua mig, säger Berith.

Stillsammare i år

På frågan om hur familjen skall fira jul i år svarar hon, att den här julen kommer att bli stillsammare. På barnens begäran firar Ljungströms endast med den närmaste familjen men att det mycket väl kan tänkas att de i framtiden kommer att göra någonting annorlunda igen.

Kampanjen #platsförentill

Det finns troligtvis plats för en till lite här och där. Inspirerade av Berith Ljungström drog Svenska Yle och Strömsö igång kampanjen #platsförentill.

Vi vill sprida idén om att öppna upp julen för fler människor och skapa tillfällen för nya möten nu i december. Det kan handla om ett litet glöggkalas med grannarna, om ett gemensamt pepparkaksbak eller om att överraska någon med ett konsertbesök.

Ifall du också blir inspirerad eller om du redan sysslar med något liknande kan du berätta om det på #platsförentill

Strömsö

Bilder på Instagram

Vi i rutan

 • Camilla Forsén-Ström

  Camilla Forsén-Ström

  Konstexpert
 • Elin Skagersten-Ström.

  Elin Skagersten-Ström

  Redaktör

  Programledare för Strömsö.

 • Jonas Sundström, Strömsön juontaja.

  Jonas Sundström

  Programvärd och redaktör

  Programvärd på Strömsö. Juontaja kahdella kielellä Strömsön lifestyle-ohjelmassa. Ta gärna kontakt på jonas.sundstrom@yle.fi.

 • Jim Björni

  Jim Björni

  Redaktör
 • Lee Esselström

  Lee Esselström

  Redaktör

  Redaktör och hantverksexpert på Strömsö.

 • Owe Salmela.

  Owe Salmela

  Florist
 • Örtexpert Alexandra De Paoli

  Alexandra De Paoli

  Örtterapeut

  Örtterapeut och journalist, uppvuxen i Stockholm men numera bosatt i norra Sverige.

 • Porträtt på Strömsös kock Anders Samuelsson med skog i bakgrunden

  Anders Samuelsson

  Kock

  Jag är Strömsös kock. I köket gillar jag hållbarhet och ekologiska världen, och satsar gärna på det skandinaviska köket i kombination med nya smaker. På fritiden gillar jag friluftsliv och skidåkning.

Nyligen publicerat - Strömsö

 • Så gör du krispiga vegetariska burgare med biff av bondbönor

  Den här versionen är dessutom glutenfri.

  Så gör du krispiga vegetariska burgare med biff av bondbönor Gott och lätt. Jag brukar koka en stor sats bönor och frysa in i passliga påsar. Inhemska bondbönor är dessutom ett stort plus. Jag har hittat på receptet och freestylar alltid, så måtten är riktgivande. Men supergott att äta som hamburgare. Gott med t.ex. salsa och crème fraiche.

 • Femte veckomenyn – Vegval

  Era bästa vegetariska vardagsrätter.

  Den femte och sista Vegvalsveckan bjuder bland annat på den perfekta biffen för vegetariska burgare, gjord på inhemska bondbönor. Tack till Anna-Karin Almén, Linda Råholm och Anne Kiuru för recepten.

 • Smakrik rotsakssoppa med röda linser

  Min fyraårings favoritsoppa.

  Smakrik rotsakssoppa med röda linser Det här är enkelt, snabbt och billigt. Soppan går att variera beroende på vad man har för grönsaker hemma och vilka kryddor man väljer. Hos oss är soppan 4-åringens absoluta favoritmat, så den passar garanterat hela familjen.

 • Mustig tomatgryta med säsongens grönsaker

  En enkel multifunktionell gryta som är lätt att variera.

  Mustig tomatgryta med säsongens grönsaker Enkelt av säsongens ingredienser! Grytan är multifunktionell, passar också till t.ex. stekt lax (ersätt då vegetabilisk fond med fiskfond och tillsätt 1/4 tsk fin havssalt i grytan). Som sådan fungerar den bra tillsammans med potatis och broccoli. Har själv utvecklat receptet med devisen "enkelt är gott".

 • Fresta med festliga potatisknyten – Pakoras med grön chutney och mangold

  Indisk fingermat i Anders Samuelssons tappning.

  Fresta med festliga potatisknyten – Pakoras med grön chutney och mangold Det här är potatis i en form som du inte tidigare upplevt. Frasiga friterade knyten eller pakoras kommer urspungligen från Indien. Potatispakoras kan serveras med valfritt tillbehör. Här med en smakrik grön chutney och en stuvning på mangold. Går också bra med t.ex.

 • Bjud på krämig gratäng med äggplanta och parmesan

  En rätt som har potential att bli vegetarisk familjefavorit.

  Bjud på krämig gratäng med äggplanta och parmesan Gillar din familj lasagne så tycker ni antagligen också om det här. Det här är ett utmärkt sätt att använda aubergine i vardagen.

 • Surkål och andra mjölksyrade produkter är som balsam för magen

  Så tar du tillvara vitkål och kålrot

  Surkål är lite som vardagsmatens schweiziska armékniv. Mycket användbar i både grytor, soppor och sallader eller varför inte som fyllning i en hamburgare. Surkål innehåller både C-vitamin och även mjölksyrebakterier, precis som Anders kålrotskimchi. Här kan du läsa mera om mjölksyrning.

 • Baka lökpaj med franska influenser

  En smakrik och billig paj med fin färg från rödvin.

  Baka lökpaj med franska influenser Pajen är fyllig, ganska lätt att tillverka och det röda vinet ger en fin färg till den, för att inte tala om smaken. Mari Tiensuu Ingredienser Botten: 3 dl vetemjöl 1 tsk salt 100 g smör 1 dl kallt vatten. Fyllning: 6 gula lökar 2 msk olja 2 dl rött vin saften av 1/2 cit

 • Fjärde veckomenyn – Vegval

  Era bästa vegetariska vardagsrätter.

  Vi har glädjen att presentera Vegvals veckomeny nummer 4, med era bästa vegetariska vardagsrecept. Tack till Samuli Laurikainen, Erica Rönngård, Sari Pylsy och Mari Tiensuu för recepten.