Hoppa till huvudinnehåll

FN slår larm om läget i Sydsudan - "Kan bli ett nytt Rwanda"

truper i sydsudan
truper i sydsudan Bild: EPA/IKILASS HENRY Sydsudan,krigföring

FN larmar att läget i Sydsudan är ytterst allvarligt, och att förutsättningarna för ett folkmord finns där. Enligt kommissionen för Sydsudan är det vardag att det ligger döda kroppar spridda längs huvudvägarna och gängvåldtäkter förekommer så ofta att det har blivit normalt.

Etnisk rensning förekommer i delar av landet och förutsättningarna är samma som inför folkmordet i Rwanda. Det internationella samfundet måste se till att något liknande inte sker igen, säger chefen för FN:s kommission i Sydsudan.

Hungersnöd hotar och tusentals människor strömmar över gränserna till grannländerna.

- Det förekommer redan en process av etnisk rensning i delar av Sydsudan och de använder hunger och massvåldtäkter och de bränner byar. Överallt i landet träffade vi bybor som sade sig vara redo att utgjuta blod för att få tillbaka sin mark, sa chefen för FN-kommissionen i Sydsudan, Yasmin Sooka, som precis tillbringat tio dagar i landet.

FN-tjänstemän säger till nyhetsbyrån Reuters att attacker mot hjälparbetare och byråkrati gör att humanitärt bistånd inte kan nå de tiotusentals desperata sydsudaneserna som har flytt sina hem i den senaste vågen av våld.

- Den 10 november stoppades en humanitär konvoj på väg till områden utanför staden Wau och hjälporganisationerna kunde inte få fram hjälpen, säger Ian Ridley, chef för FN:s koordination av humanitärt arbete i Sydsudan.

Dagen efter hände samma sak i en annan del av landet, berättar han.

Fredsavtal ledde ingen vart

En del områden har inte kunnat nås sedan strider bröt ut i juli 2016.

Enligt FN har alla parter i konflikten gjort sig skyldiga till attacker mot hjälparbetare i landet.

Sjutton människor, en stor del av dem regeringssoldater, väntar på åtal efter en attack mot ett hotell i huvudstaden Juba i juli. En del hjälparbetare torterades, andra våldtogs och en journalist dödades i attacken.

Oljerika Sydsudan blev självständigt från Sudan år 2011, men strider bröt ut efter rivalitet mellan presidenten och hans vicepresident i december 2013.

De slöt ett fredsavtal förra året men striderna och grymma attacker mot civila har fortsatt.