Hoppa till huvudinnehåll

Förseningar och långa köer efter gasläcka på Helsingfors-Vanda

Helsingfors-Vanda flygplats.
Den som ska flyga från Helsingfors-Vanda i kväll får räkna med förseningar och långa köer. Avgångshallen vid terminal 2 evakuerades tidigare i dag. Helsingfors-Vanda flygplats. Bild: All Over Press Helsingfors-Vanda flygplats,flygplatser

Helsingfors-Vanda flygplats öppnade igen avgångshallen vid Terminal 2 i eftermiddags. Köerna var långa och på Finnairs avgående flyg förekom förseningar mellan 30 minuter och två timmar.

Tidigare under torsdagen var avgångshallen i Terminal 2, samt ankomsthall 2A avspärrade på grund av en odefinierad gas.

Tekniskt fel bakom

På en presskonferens på torsdag kväll meddelade man att det sannolikt är ett tekniskt fel som har gjort att gasen kommit åt att läcka.

Försvarsmaktens specialenhet är på plats under torsdag kväll för att undersöka orsaken till läckan.

Över 20 anställda vid Helsingfors-Vanda andades den okända gasen och drabbades bland annat av andningssymtom. Nio av dem fördes till Pejas sjukhus, en del av dem har redan fått åka hem. Allas symptom har varit lindriga.

Avgångshallen vid terminal 2 på Helsingfors-Vanda flygplats evakuerades.
På eftermiddagen fick passagerarna köa i en kvart för att alls komma in på flygplatsen. Avgångshallen vid terminal 2 på Helsingfors-Vanda flygplats evakuerades. Bild: Anna Jungner-Nordgren (privat bild) Helsingfors-Vanda flygplats,evakuering

Enligt nuvarande uppgifter påverkades ingen passagerare så mycket att den skulle ha behövt sjukhusvård. De som drabbades var anställda vid incheckningsdiskar och säkerhetskontroller.

Hoppa över Twitterpostning

Hoppa över Twitterpostning

Under torsdagen har den andra säkerhetskontrollen på flygplatsen samt incheckningsdiskarna 240-271 fungerat normalt.

Andra evakueringen samma dag

Tidigare på torsdagen evakuerades avgångshallen i terminal 2 på grund av en stickande lukt.

Räddningsverket larmades på plats första gången 11.15 och andra gången 13.10.

Vid Finnavia säger man att det är beklagligt att det här inträffade mitt under rusningstid en livlig dag. Uppstartsevenemanget Slush tar slut på torsdagen, så också därför rör sig speciellt många på flygplatsen under dagen och kvällen.

Myndigheterna fortsätter utreda orsaken till att gasen kom åt att läcka.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen