Hoppa till huvudinnehåll

Forskare om Italien: Folkomröstningen kan få förödande följder för euron

Demonstration i Rom inför folkomröstning om Italiens grundlag.
Demonstration i Rom inför folkomröstningen. Demonstration i Rom inför folkomröstning om Italiens grundlag. Bild: EPA/MASSIMO PERCOSSI Italien,folkomröstningar,demonstrationer

Resultatet av söndagens folkomröstning i Italien kan leda en politisk kris som kan slå hårt mot eurosamarbetet. Italien har redan nu en skakig ekonomi med en krisande banksektor.

Guntram Wolff som är direktör vid forskningsinstitutet Bruegel i Bryssel säger att söndagens folkomröstning har skapat oro på marknaden.

- De senaste veckorna har räntorna på de italienska statsobligationer stigit ytterligare. Det visar att det finns en risk att investerare anser att den italienska marknaden är för riskabel och vänder ryggen till.

Förlust för Renzi kan leda till nyval

Italienarna ska på söndag säga ja eller nej till premiärminister Matteo Renzis förslag om att ändra landets grundlag. Renzi har själv hotat med att avgå om nej-sidan vinner.

Italiens premiärminister Matteo Renzi under ett valmöte i Rom inför folkomröstningen om landets grundlag.
Matteo Renzi. Italiens premiärminister Matteo Renzi under ett valmöte i Rom inför folkomröstningen om landets grundlag. Bild: EPA/RICCARDO ANTIMIANI Italien,Matteo Renzi

Wolff säger att det italienska politiska systemet är komplext och att det därför är svårt att förutspå de politiska följderna av söndagens folkomröstning.

- Det oklart om han verkligen stiger åt sidan, kanske det redan finns någon i hans parti som är redo att ta över premiärministerposten. Det också oklart om parlamentet verkligen vill ha nyval.

Om det blir nyval i Italien kan det öppna för den populistiska femstjärnerörelsen. Ett parti som ligger högt i partimätningarna. Partiets ledare den tidigare komikern Beppe Grillo har talat för att Italien ska överge euron.

Beppe Grillo, ledare för populistiska Femstjärnerörelsen i Italien
Beppe Grillo. Beppe Grillo, ledare för populistiska Femstjärnerörelsen i Italien Bild: Yle Italien,Beppe Grillo,politik,populism,femstjärnerörelsen

- Det är alldeles för tidigt att spekulera om följderna ifall Italien skulle lämna eurozonen. Men det är alldeles klart att ingen EU-ledare vill att den ekonomiska krisen ska förvärras i Italien, säger Wolff.

EU-kommissionen håller andan

EU-kommissionen brukar inte kommentera pågående valrörelser. Men under veckoslutet tummade kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker på principen och sade till den italienska tidningen La Stampa att han hoppas att italienarna ge grönt ljus till de förändringar som premiärminister Renzi förelår.

- Det här visar att det finns en påtaglig nervositet i EU-kommissionen, konstaterar Wolff.

På EU-kommissionen vill man knappt tänka tanken att Italien skulle kastats in i en ekonomisk kris.

Italienska poliser kontrollerar beslagtagna falska eurosedlar.
Italienska poliser kontrollerar beslagtagna falska eurosedlar. Italienska poliser kontrollerar beslagtagna falska eurosedlar. Bild: EPA / CIRO FUSCO Italien,euro,förfalskningar

- Italien är definitivt för stort för att låta falla. Men också för stort för att det skulle vara lätt att hitta en politisk lösning ifall det verkligen skulle uppstå problem.

Italien har den tredje största ekonomi i euro-området men är samtidigt ett land som är i desperat behov av att få fart på sin ekonomi.

- För eurozonen är det av enorm vikt att Italien lyckas genomföra stora reformer, få ökad produktivitet och tillväxt. Italiens ekonomiska tillstånd påverkar eurozonen i allra högsta grad, konstaterar direktör Wolff vid forskningsinstitutet Bruegel.