Hoppa till huvudinnehåll

Ge julmat i julklapp

Barn drar matkorg i pulka
Barn drar matkorg i pulka Bild: SPR/Hanna Linnakko snö,vinter

Insamlingen Jul i sinnet lyfter fram barnfattigdom och samlar in pengar till presentkort, som fattiga barnfamiljer kan använda för att köpa mat till julbordet. Insamlingen firar 20-års jubileum och målet är i år att dela ut 30 000 presentkort à 70 euro.

– Här sitter jag och gråter av lycka. Jag är ensamstående mamma till två flickor och jag fick ett Jul i Sinnet-presentkort. Vår matbudget är maximalt 40 euro i veckan, så ett presentkort på 70 euro gläder oss inte bara en kväll, utan hjälper oss till och med i två veckor. Nu fick vi mat till julen, mellandagarna och nyår, beskriver en mamma, som fick presentkortet år 2015.

Fattigdom är inte bara brist på kläder och mat

Över 100 000 barn i Finland berörs av fattigdom, vilket betyder redan vart tionde barn. Fattigdom tar bort möjligheten att delta, förorsakar utanförskap och påverkar barnens välbefinnande negativt.

Över 70 % av barnen i mindre bemedlade barnfamiljer har varit tvungna att avstå från en hobby. Nästan 40 % har varit tvungna att bli borta från en klassresa. Över hälften har blivit mobbade på grund av brist på pengar.

Ekonomiska svårigheter tynger föräldrar och inverkar också på hur föräldrarna orkar i vardagen. Också barnen oroar sig för familjens ekonomi. Ensamförsörjare har det svårast ställt och många är tvungna att ansöka om utkomststöd.

Rekordstort insamlingsmål

Regina Laurén är koordinator för medelanskaffning på Finlands röda kors och hon berättar att insamlingsmålet i år - jubileumsåret till ära - är rekordhögt: 2,1 miljoner euro. Den summan gör det möjligt att dela ut 30 000 presentkort à 70 euro. Med presentkorten kan familjerna köpa mat till julbordet i K-affärerna, S-gruppens affärer samt i Lidls affärer.

- Insamlingen ordnades för första gången år 1997 och under årens lopp har insamlingen hjälpt redan 200 500 familjer, berättar Regina.

Georg Löfman arbetar som frivillig inom Röda korset i Sibbo och han har flera gånger varit med om att dela ut presentkorten till famlijerna och stunderna brukar vara känslosamma.

- Det är nog många gånger tårar av tacksamhet man får se, säger Georg.

Han tillägger att det för många är svårt att tala om sin fattigdom och att ta emot hjälp. För att inte tala om hur många familjer som låter läget bli riktigt dåligt innan de vill begära om hjälp.

Frivilligarbetaren Georg Löfman och Regina Laurén från Röda korset
Georg Löfman och Regina Laurén från Röda korset Frivilligarbetaren Georg Löfman och Regina Laurén från Röda korset Bild: Yle/Camilla Kivivuori tongåvan,Röda Korset

Snuttjobb och minskade stöd förorsakar fattigdom

Arbetslöshet är en vanlig orsak till fattigdom, men allt oftare berörs också familjer där båda föräldrarna arbetar. Föräldrarna i dessa familjer har antingen snuttjobb eller deltidsarbete, och inkomsterna räcker inte till att täcka barnfamiljens utgifter.

Samhällets stöd har minskat och det försvårar barnfamiljernas vardag. Socialskyddet har det skurits i - till exempel rätten till subjektiv dagvård, och avgifterna för skolelevernas eftermiddagsverksamhet har höjts. Samtidigt har barnbidragets realvärde sjunkit och är i medeltal 30% lägre än för 20 år sedan.

Esa Iivonen är ledande sakkunnig vid Mannerheims Barnskyddsförbund och säger att nedskärningarna i servicen och socialskyddet påverkar allra mest de barn som har det sämst ställt, och man har inte utvärderat de sammanlagda effekterna av dessa nedskärningar. Han säger att fattigdom är ett svårt och mångfacetterat problem, men att man kan minska på det ifall beslutsfattarna har viljan.

- Man måste förstå att grunden till välfärd och arbetsförmåga läggs i barndomen. Nedskärningarna som berör barn kommer att stå samhället dyrt, påminner han.

Jul i Sinnet-presentkortet ger hopp

Insamlingen Jul i Sinnet gläder fattiga barnfamiljer i Finland med presentkort. Med dem kan familjerna köpa mat med till julbordet.

Insamlingen arrangeras av Mannerheims Barnskyddsförbund och Finlands Röda Kors tillsammans med Yle. Den inleddes traditionsenligt på Helsingfors centralstation på fredag morgon den 25 november och pågår fram till julafton.

Stöd insamlingen

Ring donationstelefonen 0600 1 6555 (10,01 €/samtal + lna)

Stöd via sms: skriv HJM och skicka till numret 16499 (10€)

Gå till webbsidan för Jul i sinnet och betala med dina bankkoder.

Betala in på konto: FI17 1596 3000 2020 20. Skriv som meddelande ”HJM”.

Insamlingen startar i Tongåvan fredagen den 2.12 och pågår till den 23.12.

Nyligen publicerat - Vega