Hoppa till huvudinnehåll

Influensasäsongen börjar tidigare än normalt

En man snyter sig.
Arkivbild. En man snyter sig. Bild: Arja Lento. lördax

Årets influensasäsong har kommit igång på allvar.

I landskapet Mellersta Österbotten har säsongen börjat ovanligt kraftigt och tidigt. I förra veckan noterades nästan trettio fall, när det normalt brukar handla om max en handfull.

Under den här veckan har ytterligare ett tiotal patienter bokförts. Av dem har flera behövt sjukhusvård för lunginflammation.

I Österbotten och Södra Österbotten är läget något lugnare med exempelvis omkring 20 fall i Vasa sjukvårdsdistrikt.

Infektionsläkare bedömer att det ännu inte är fråga om en epidemi men att influensan nog kommer att drabba österbottningarna i större skala redan till jul. Tidigare har influensan slagit till först i februari och mars.

Juha Salonen, infektionsläkare vid Vasa centralsjukhus, påminner om att riskgrupper fortfarande hinner vaccinera sig mot årets influensa. Till riskgrupper räknas personer med bland annat nedsatt immunförsvar, gravida, äldre och personer med någon grundsjukdom.

Årets influensavirus är troligen H1N1 virus det vill säga samma virus som orsakade förra pandemin. Det är ett virus som ofta orsakar lunginfektioner.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten

 • Ett dygn av krishälp i Raseborg

  Också i Kronoby ordnas sorgeandakt på torsdagskvällen.

  Vi frågade en som varit med i krishjälpen om hur det senaste dygnet efter tragedin i Ekenäs förlöpt. På torsdagskvällen ordnas också en sorgeandakt i Kronoby kyrka med anledning av händelserna i Raseborg.

 • Vegas sommarbord står dukat i åtta veckor

  Sommarpratare, hedersvåld och trender i Vegas sommarschema.

  Måndag efter midsommar är det officiellt sommar på Yle Vega. Då kör Vegas sommarpratare igång, det blir sommar i Svenskfinland och en hel del nytt på kanalen, som i sommar sänder mera live än någonsin.

 • Tragedin i Ekenäs: Offret hade rötter i Österbotten

  Polisen bekräftar att offret kommer från Österbotten.

  Vid mordet i tisdags i Ekenäs användes ett eggvapen. Den misstänkta mannen hade också vapen som kräver licens. Men de vapnen användes alltså inte vid mordet av den unga kvinnan. Nu bekräftar även polisen att offret hade rötter i Österbotten.

 • Polisens alkometer i flitig användning under midsommarhelgen

  Kör nyktert och ta det lugnt i trafiken, meddelar polisen.

  Efter midsommarafton brukar polisens alkometer allt för ofta ge positivt utslag, berättar polisen i Österbotten, som påminner om att vara nyktra bakom ratten och ta det lugnt i trafiken.

 • Algfri midsommar i Österbotten

  Det kalla vädret håller ännu borta de blågröna algerna.

  Det kalla vädret håller ännu borta de blågröna algerna i Österbotten.

 • Jordbrukare välkomnar minskad byråkrati

  Övervakningen av jordbruket ska bli effektivare.

  Färre inspektioner på gårdarna, färre pappersblanketter och enklare bestämmelser, föreslår jord- och skogsbruksministeriet. - Det låter bra, säger jordbrukaren David Köping i Sundom i Vasa.

 • "Talkoarbetet ger glädje och energi"

  Talkoarbete är en viktig del av många österbottningars liv.

  Att arbeta frivilligt eller på talko är viktigt för många österbottningar. För Sara Snickars inleddes frivilligarbetet då hon gick med i en Marthaförening. Ett gäng ur Marthaföreningen ordnade matlagningskvällar för asylsökande i Malax.

 • Lång tradition av talko

  Sociolog: Samhället måste ha frivilligt engangemang.

  I Österbotten arbetar vi gärna på talko. Utan frivilligt engagemang skulle samhället inte fungera, säger sociologen Dan Sundblom.