Hoppa till huvudinnehåll

Influensasäsongen börjar tidigare än normalt

En man snyter sig.
Arkivbild. En man snyter sig. Bild: Arja Lento. lördax

Årets influensasäsong har kommit igång på allvar.

I landskapet Mellersta Österbotten har säsongen börjat ovanligt kraftigt och tidigt. I förra veckan noterades nästan trettio fall, när det normalt brukar handla om max en handfull.

Under den här veckan har ytterligare ett tiotal patienter bokförts. Av dem har flera behövt sjukhusvård för lunginflammation.

I Österbotten och Södra Österbotten är läget något lugnare med exempelvis omkring 20 fall i Vasa sjukvårdsdistrikt.

Infektionsläkare bedömer att det ännu inte är fråga om en epidemi men att influensan nog kommer att drabba österbottningarna i större skala redan till jul. Tidigare har influensan slagit till först i februari och mars.

Juha Salonen, infektionsläkare vid Vasa centralsjukhus, påminner om att riskgrupper fortfarande hinner vaccinera sig mot årets influensa. Till riskgrupper räknas personer med bland annat nedsatt immunförsvar, gravida, äldre och personer med någon grundsjukdom.

Årets influensavirus är troligen H1N1 virus det vill säga samma virus som orsakade förra pandemin. Det är ett virus som ofta orsakar lunginfektioner.

  • Årets onödigaste pryl: Fleecetyget

    Syntetiska fibrer ger stora utsläpp av mikroplast.

    Tidningen Suomen Luonto har utsett fleecetyget till den onödigaste prylen för år 2017. Mikroplasters miljöpåverkan är orsaken till valet. Fleecetyget valdes ut av bland 400 olika förslag som skickats in av tidningens läsare. Med valet vill man belysa hur syntetiska tyger avger mikroplats när de tvättas.

  • På tv idag: Mäkäräinen jagar säsongens första seger

    Kaisa Mäkäräinens uppåtgående form bäddar för framgång.

    Före julpausen gör världscupen i skidskytte gör en sista anhalt i franska Le Grand Bornand i Annecy. Är det nu dags för säsongens första seger för Kaisa Mäkäräinen efter pallplatsen förra veckan?

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten