Hoppa till huvudinnehåll

Influensasäsongen börjar tidigare än normalt

En man snyter sig.
Arkivbild. En man snyter sig. Bild: Arja Lento. lördax

Årets influensasäsong har kommit igång på allvar.

I landskapet Mellersta Österbotten har säsongen börjat ovanligt kraftigt och tidigt. I förra veckan noterades nästan trettio fall, när det normalt brukar handla om max en handfull.

Under den här veckan har ytterligare ett tiotal patienter bokförts. Av dem har flera behövt sjukhusvård för lunginflammation.

I Österbotten och Södra Österbotten är läget något lugnare med exempelvis omkring 20 fall i Vasa sjukvårdsdistrikt.

Infektionsläkare bedömer att det ännu inte är fråga om en epidemi men att influensan nog kommer att drabba österbottningarna i större skala redan till jul. Tidigare har influensan slagit till först i februari och mars.

Juha Salonen, infektionsläkare vid Vasa centralsjukhus, påminner om att riskgrupper fortfarande hinner vaccinera sig mot årets influensa. Till riskgrupper räknas personer med bland annat nedsatt immunförsvar, gravida, äldre och personer med någon grundsjukdom.

Årets influensavirus är troligen H1N1 virus det vill säga samma virus som orsakade förra pandemin. Det är ett virus som ofta orsakar lunginfektioner.

 • Frågan om presidentvalet dominerar KD-kongress

  Ska KD ha en egen presidentkandidat eller inte?

  Ska Kristdemokraterna ha en egen presidentkandidat eller inte? Den frågan verkar dela de partiaktiva. På partikongressen som börjar i Seinäjoki i dag ska partiet fatta beslut i saken.

 • Hotell och taxibilar hjälper turister

  Gratis taxi för turister som vill bort från attackområdet.

  Taxichaufförer har erbjudit turister gratisresor för att komma bort från området kring La Rambla, där terrorattacken skedde på torsdag eftermiddag. Också hotellen har hjälpt turister och upplåtit rum för dem som inte har kunnat ta in på sina egna hotell.

 • Terrorexpert: Det har funnits en hotbild

  Naturligt att det utreds som terrorbrott, menar expert.

  Spanien har under en längre tid haft en ganska stark hotbild av jihadistiska terrordåd, säger Hans Brun, terrorforskare vid svenska Försvarshögskolan, med anledning av att ett fordon kört in i människor på turiststråket La Rambla i Barcelona.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten