Hoppa till huvudinnehåll

Mat från automat fortsätter hos äldre i Karis och Pojo

Tuomas Suominen från företaget Menumat laddar måltidsautomaten.
Måltiderna finns i en frys i hemmet hos de äldre som vill ha denna service. Man värmer maten i ugnen ovanpå automaten. Tuomas Suominen från företaget Menumat laddar måltidsautomaten. Bild: Yle/Marica Hildén tuomas suominen,Pojo, Raseborg

Äldre i Karis och Pojo får använda en måltidsautomat ända till slutet av 2017. Kunderna har i stort sett varit nöjda med maten.

Raseborgs stad beslöt i början av året att drygt 60 åldringar i Karis och Pojo skulle få pröva på företaget Menumats service. Maten är djupfryst i automaten som man har i sitt hem och man värmer maten i en ugn som finns med i apparaten.

Sist och slutligen har Raseborg haft 35 äldre som använder måltidsautomaten, en del har valt att köpa matservice av andra företag.

Grundtrygghetsnämnden i Raseborg har beslutat att fortsätta med måltidsautomaten till och med den 31 december 2017 i Karis och Pojo.

Fiskbullar och potatis.
En måltid kan till exempel bestå av fiskbullar och potatis. Fiskbullar och potatis. Bild: Yle/Linus Westerlund västnyland,Pojo, Raseborg

Avtalet kan sägas upp tidigare om en konkurrensutsättning av servicen kan genomföras nästa år. Tanken är att utvidga den här formen av måltidsservice till hela Raseborg.

HNS Ravioli producerar maten som körs hem i Ekenäsområdet. I Snappertuna kommer maten från Tunahemmets kök, i Tenala och Bromarv från köket i Tenala servicehem.

Tekniska sektorn planerar att göra en ny köksutredning och utreda samarbetet med Ravioli 2017. Då tas behovet av att ändra på det nuvarande systemet med måltider som körs hem i beaktande.

Staden kan inte utveckla måltidsservicen innan dessa utredningar är klara.