Hoppa till huvudinnehåll

Nytt toppjobb för Kjell Carlström: ”Mera ledarskap och ansvar”

Kjell Carlström inför Tour de France, IAM-stallet, juni 2016.
Kjell Carlström jobbade ännu tidigare i år för IAM-stallet. Kjell Carlström inför Tour de France, IAM-stallet, juni 2016. Bild: Sirotti / All Over Press Kjell Carlström,kjell carlström

Sportchef för ett relativt färskt israeliskt stall med bas i Spanien. Där den tidigare proffscyklisten Kjell Carlströms nya uppdrag. Alla kommer att bo på samma ställe vilket är lite speciellt i cykelvärlden, säger Borgåbon Carlström till Yle Sporten.

– Nog är det skönt att få det klart så man kan börja fokusera på det man är bra på. Speciellt så här inför jul är det skönt att veta hur det blir.

Kjell Carlström har fått en tidig julklapp. Den östnyländska tidigare proffscyklisten har nämligen gjort klart som sportchef i stallet Israel Cycling Academy.

Mindre stall, större roll

Carlström fungerade senast som en av fem sportdirektörer under ytterligare en Sports Manager i stallet IAM. Nu är han första sportchef i sitt nya stall.

– Rollen blir mera präglad av ledarskap. Nu har jag mera den rollen en Sports Manager skulle ha, om en sådan position fanns här, klargör Carlström för Yle Sporten.

– Det här är en lite mindre organisation men samtidigt får jag som första sportdirektör mera ansvar och därigenom erfarenhet, och det var jag förstås intresserad av.

Kjell Carlström, 2010.
Carlström har skrivit ett ettårigt kontrakt med Israel Cycling Academy. Kjell Carlström, 2010. Bild: All Over Press Kjell Carlström,kjell carlström

Israel Cycling Academy håller till på Pro Continental-nivån som är den nästhögsta under World Tour dit Carlström var med och lyfte IAM. Högre upp ska i sinom tid också ICA, som grundades för blott två år sedan.

– För tillfället är det så oklart vart det barkar med UCI:s (internationella cykelförbundet) regler att det är svårt att slå fast att målet klart är att stiga till World Tour. Mera att komma med på vissa stora tävlingar och synas på det viset.

– Det är ett mål att kanske inte ännu 2017 men senast 2018 köra i något av de stora etapploppen, konstaterar Carlström.

Israeliskt stall i Spanien

Israel Cycling Academy är det första israeliska proffsstallet inom cykling och ett utstakat mål är att främja israelisk cykling på ett bredare plan.

Nästa vecka träffar Kjell Carlström för första gången hela laget i Israel – men det är inte där han kommer att verka framöver.

– Vi kommer att vara baserade i Girona i Spanien och därifrån åka ut på tävlingar, berättar Carlström. Alla cyklister kommer att bo där på samma ställe, vilket är lite speciellt i cykelvärlden.

Tror du ni kan ha en fördel av att vara placerade på samma ort?

– Jo, sammanhållningen kan bli bättre, och man vet bättre varandras gränser och vad man klarar av. Och att kunna träna tillsammans och sporra varandra den vägen hjälper förstås också.