Hoppa till huvudinnehåll

Skateboardkvartett får Pargas kulturpris

Sebastian Pihli Pargas skatepark
Sebastian Pihl, en av pristagarna, framför Pargas skatepark. Sebastian Pihli Pargas skatepark Bild: Yle/Annika Holmbom pargas skatepark

Pargas stads kulturnämnd har beslutat att ge årets kulturpris till initiativtagarna till skateparken i Pargas.

År 2013 lämnade fyra unga killar, Tobias Reuter, Sebastian Pihl, Kevin Reuter och Jeremias Eriksson, in ett initiativ till Pargas stad om en skateboardpark till Pargas. I initiativet sade de sig representera en stor grupp 16-24 åringar som ville syssla med skateboarding. För den här insatsen belönas nu kvartetten med stadens kulturpris.

I prismotiveringen lyfter kulturnämnden fram att ungdomarna använde sin rätt som kommuninvånare till att lämna in initiativ till kommunen. De visste att det fanns ett stort intresse för skateboarding och talade för en större grupp kommuninvånare.

Priset delas ut på stadens självständighetsfest

Initiativtagarna till skateparken visade att det går att påverka närsamhället, speciellt då man vet att man representerar en större grupp. De visade att ett samarbete mellan kommuninvånare, staden, sponsorer och andra intressenter kan ge resultat.

Tack vare initiativet finns det i dag en skatepark i Pargas, en park där de unga användarna själva har deltagit i planeringen.

Tobias Reuter, Sebastian Pihl, Kevin Reuter och Jeremias Eriksson kommer att ta emot priset på stadens självständighetsfest den 6 december kl. 14 i stadshuset. Tillställningen är öppen för allmänheten.

Pargas stads kulturpris har delats ut sedan år 1994.