Hoppa till huvudinnehåll

Statsminister Juha Sipilä: "Jag tar aldrig mer direkt kontakt med en redaktör"

Statsminister Juha Sipilä håller en presskonferens.
Juha Sipilä fick under frågestunden besvara frågor om Yle, precis som under gårdagens presskonferens. Statsminister Juha Sipilä håller en presskonferens. Bild: Yle Juha Sipilä,statsminister juha sipilä

Statsminister Juha Sipilä (C) säger att han aldrig mer direkt tar kontakt med en redaktion eller redaktör när han vill korrigera artiklar som gäller honom själv.

- Behövs en rättelse sköter jag det på annat sätt, sa statsministern under frågestunden.

Statsministerns relation till Yle och yttrandefriheten blev som väntat ett tema under frågestunden. Oppositionen gisslade statsministern på bred front.

Juha Sipilä upprepade precis som under gårdagens presskonferens att han inte har utövat påtryckningar mot Yle, eller kränkt yttrandefriheten.

- Jag har endast hållit fast vid min rätt att bli hörd i en sak av så här allvarlig natur, sade han.

Sipilä bedömde att han inte var jävig

Sipilä underströk att han noga har övervägt alla situationer där det kan uppstå intressekonflikter. Då det gäller Terrafame kom han till att han inte är jävig.

Enligt Sipilä insinuerade Yleartikeln från i fredags att statsministern var jävig då Terrafame fick mer statsstöd, eftersom ett företag som ägs av hans släktingar och barn har fått en order av gruvan.

Statsministern säger att hans svar på de frågor Yleredaktörerna ställde borde ha ingått i artikeln innan den publicerades. Eftersom så inte skedde skickade han arga mejl.

- Kanske mejlen inte borde ha innehållit feedbacken från medborgarna. Det beklagade jag redan igår, sade han.

Sköter rättelser själv

Statsministern nämnde ett annat exempel, där han tycker att han har behandlats oriktigt. Yles granskande program MOT sände i mars sedan ett program som delvis handlade om hur Sipilä förvaltar sin egendom i försäkringsskal.

MOT hävdade att Sipilä inte betalar skatt för sina dividender under ifrågavarande år, men fick senare göra en synlig och omstridd korrigering "Sipilä betalar inte skatt på dividender, eftersom han inte får några". Vinst på placeringar i försäkringsskal beskattas då vinsten betalas ut.

- I ett sådant fall måste man ha rätt att ringa Yle, och säga att det inte stämmer. Och kräva en korrigering.

- Men efter diskussioner har jag kommit till att jag inte längre tar kontakt med redaktioner eller enskilda redaktörer. Rättelser sköter jag på annat sätt, sade Sipilä.

Statsministern förnekade bestämt att fallet har skadat Finlands internationella renommé.

"Som statsminister har jag inte kommenterat Yle"

De flesta av oppositionens frågor gällde hur affären påverkar Yles framtida finansiering.

- Riksdagen beslutar om Yles finansiering. Den lägger sig regeringen inte i. Som enskilda riksdagsledamöter kan vi kommentera Yle, men det har inte jag gjort eftersom jag leder regeringen, sade Sipilä.

Kimmo Kivelä (Sannf), som är ordförande för Yles förvaltningsråd, gav indirekt sitt stöd till Atte Jääskeläinen, chefredaktör för de finska nyhets- och aktualitetsprogrammen.

Jääskeläinen beslöt i måndags att fler inslag om Sipiläs eventuella jäv inte ska göras innan ny information kommer.

- Han använde den beslutsrätt som chefredaktören har. Han gjorde inte som i Maos Kina, där alla blommor fick blomma, sa Kivelä.

Artikeln uppdaterad 1.12.2016 kl 17:56 med detaljer om MOT:s program från mars som Sipilä hänvisar till.

Läs också