Hoppa till huvudinnehåll

Vänta med att presentera din nya partner för barnen

man och kvinna kysser varandra
man och kvinna kysser varandra Bild: pixabay.com kyssande,parförhållande,dejter

Efter en separation hoppas de flesta barn att mamma och pappa ska återförenas, oberoende om barnen är i lekåldern, tonåren eller vuxna. Därför är det viktigt att man väntar med att presentera en ny partner för barnen och funderar hur man gör det.

Det kan vara svårt att hålla huvudet kallt då man efter en jobbig skilsmässa hittar en ny kärlek. Man vill visa sin lycka för hela världen och är ivrig över att presentera partnern för sina barn.

Pia Graniittiaho, som är sakkunnig inom barn- och familjefrågor i Barnavårdsföreningen, konstaterar att det är mycket som kan gå snett då barnen ser mammas eller pappas nya kära.

Tänk ur barnens synvinkel

- Man kan bra dejta och umgås men vänta med att visa upp hen för barnen, uppmanar Pia.

Då man träffats en tid och det börjar kännas som om förhållandet kunde bli nånting mer, då kan man fundera hur det kunde vara bra att träffa mina och dina barn.

- Låt din ex-partner få veta om din nya kärlek av dej och inte via barnen för där kan barnet bli i en beklämmande situation med alla känslosvallningar som eventuellt kommer från exet.

Presentationen på neutral mark

Det kan också vara bra att träffas på neutral mark så att barnen inte direkt ska behöva öppna upp sina rum och sitt mest privata för en ny mänska.

- Åk på kryssning tillsammans, gå på picknick eller träffas i en lekpark, föreslår Pia.

Det finns naturligtvis ingen tidsgräns för hur länge man borde vänta innan man börjar dejta någon ny. Det är mycket individuellt när man känner att man vill ha en ny partner.

En del vill processa förlusten på egen hand och vill hitta sig själv. Man vill kanske fundera vad som egentligen hände, vilka val jag gjorde, vad har varit bra för mig och vad har inte varit bra.

I en del fall kan det också vara så att man kommer vidare i sin sorg och förlust genom att snabbt gå in i ett förhållande. Att involvera en ny partner kan vara en del av processen att komma vidare. Där finns i sin tur risken att den andra blir besviken då man trott att relationen ska fortgå längre, men att den andra mer varit ute efter ett "plåsterförhållande".

Men om båda vet vad som gäller så ser Pia ingen skada i att ha ett dylikt förhållande rätt så snabbt efter till exempel en skilsmässa.

Pia Graniittiaho
Pia Graniittiaho Pia Graniittiaho Bild: Yle/Camilla Kivivuori pia graniittiaho,Barnavårdsföreningen i Finland

Barnens dröm krossas då den nya partnern uppenbarar sig

De flesta barn kan länge efter en separation hoppas att mamma och pappa kanske en dag kommer att flytta ihop igen. Då en ny partner en vacker dag sedan uppenbarar sig kan barnet uppleva det som konkurrens.

- Den dagen går barnets drömmar och förväntningar i kras och det kan väcka ilska, sorg och förtvivlan. Då är det viktigt att man som vuxen förstår det och inte tar det personligt, säger Pia.

Det är bra att vara öppen och lyhörd med barnen från första början, och ta itu med de olika reaktionerna då de kommer. Ibland kan ilska och bråk så att säga störa lyckan och då kan det vara skäl att söka hjälp utifrån. Man behöver inte alls ge upp sitt nya förhållande för att barnet protesterar.

- Det handlar om att ge plats för barnet att behandla sina känslor.

Pia Graniittiaho tillägger att det är viktigt att barnen inte ska behöva gömma undan sina känslor då föräldrarna går skilda vägar. Många gånger försöker barnen vara snälla och medgörliga då de ser att mamma och/eller pappa mår dåligt. Men känslorna brukar i regel dyka upp senare om de inte behandlas genast.

En ny familj kräver mycket jobb

Då de vuxnas relation kommit till en punkt då man besluter sig för att flytta ihop och bilda ny familj, är det viktigt med öppenhet från första början.

- De vuxnas parförhållande ska vara den starka grunden för att en ombildad familj ska lyckas, säger Graniittiaho.

Runt en obildad familj eller "nyfamilj" som vi ofta kallar det finns en massa mänskor involverade - ex-fru, ex-man, morföräldrar, farföräldrar, kusiner och andra släktingar - och det gäller att få hela paletten att fungera. Därför är det viktigt att alla jobbar tillsammans och att kommunikationen fungerar åt alla håll.

Om man inte kommit ordentligt loss från det gamla förhållandet och exen försöker bestämma i den nya familjen, kan det bli riktigt stora problem.

- Var och en måste vara trygg i sig själv och kunna dra sina egna gränser för att kunna skapa strukturerna för den nya familjen, säger Pia.

Ha tålamod

Att gå in i en familj som ny partner och hitta sin nya roll ska få ta sin tid. Många barn reagerar starkt då en styvmor tar mammas roll i den nya familjen men där tycker Pia Graniittiaho att man som vuxen nog ska ta sitt ansvar att styra vardagen. Men här är det viktigt att kommunicera sinsemellan som vuxna så att båda är överens om hur vi vill ha det.

Det kan vara bra att involvera barnen också till exempel genom att ha veckoråd där man diksuterar vilka uppgifter vem sköter den här veckan.

En ombildad familj är en ny möjlighet men också en utmaning så man ska inte vara rädd för att jobba, konstaterar Pia Graniittiaho.

Familj

Till Buu-klubben
Till Hajbo
Till MGP