Hoppa till huvudinnehåll

Veterinär: Karleby bryter mot djurskyddslagen

Beckbrukets damm och den öppna vaken.
Beckbrukets damm. Beckbrukets damm och den öppna vaken. Bild: Yle/Kalle Niskala. beckbrukets damm

Karleby bryter mot djurskyddslagen när karparna i Beckbrukets damm blir utan syre säger tillsynsveterinär. Veterinärer i Karleby överväger be polisen utreda om staden begår ett brott när man beslutat att inte låta syresätta karpdammen.

Staden har beslutat att inte syresätta vattnet i vinter. Motiveringen är att syresättningen gör att det bildas en öppen vak i dammen vilket är en fara för skridskoåkare.

Tillsynsveterinär Petronella Jansson anser att staden genom sitt beslut försummar karparna vilket är ett djurskyddsbrott. Blir isen tjock kan fiskarna dö av syrebrist.

För tillfället följer veterinärerna med isbildningen i dammen. Blir isen för tjock så kommer man att vända sig till polisen.

Djurskyddslagen gäller

Staden har själv planterat ut karparna i dammen och då är det fråga om djurhållning som lyder under djurskyddslagen anser veterinärerna.

Djurskyddsorganisationen Animalia som förteträder djurens rätt har redan tidigare polisanmält Karleby stad för tjänstefel på grund av att karparna.

Informerat staden

Veterinärerna har informerat staden om vilka lagbrott det innebär att inte se till att karparna får syre. Informationen har skickats till stadsdirektören och tekniska direktören samt till länsveterinären.

Petronella Jansson säger att staden inte tillräckligt noga övervägt vad som är syftet med att utplantera karparna och om Beckbruksdammen är en lämplig som karpdamm.

Yle Pohjanmaa/Heini Holopainen.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten