Hoppa till huvudinnehåll

Åbo populär arrangör av kongresser på hållbart vis

Aura å i november 2015
Aura å i november 2015 Bild: Yle/Linus Hoffman dombron

Det här året har varit ett fint år för turismen till Åbo och Åboregionen. Under januari till september ökade övernattningarna med 5,2 % jämfört med samma period i fjol. På andra håll i Finland har man haft en långsammare utveckling (1,9 %).

Statistiken visar att Åbo haft en ökning både av inhemska (+5,5 %) och utländska (+3,9 %) hotellgäster. Av utlänningarna kom de flesta från Sverige, näst mest från Tyskland och därefter från Ryssland.

- Inom gruppförsäljningen har företagsgrupperna ökat med 200 %, berättar försäljnings- och marknadsföringschef Satu Hirvenoja vid Visit Turku i Åbo stad. Företagsgrupperna vill göra något annorlunda, och vi kan erbjuda alla slags upplevelser med fängelserna på Kakola, matpromenader, kultur, skräckvandringar och så vidare. I Åbo har vi berättat urbana legender ända sedan 1229.

I början av 2016 skrev Åbo ett marknadsföringsavtal med S:t Petersburg, så att städerna marknadsför varandra. Det innebär bland annat att Åbo får synlighet också i Kina, då S:t Petersburg öppnar turismkontor i Peking och Hongkong.

Turismökningen syns också i att Åbo får allt fler kongresser, konferenser och stora evenemang. För tio år sedan ordnades årligen inte ens tio konferenser, och många andra städer i Finland var populärare. Men tack vare nya konferenssalar och högklassig forskning ordnas nästa år åtminstone 80 större kongresser i Åbo.

Sari Ruusumo och Lotta Bäck från Visit Turku framför en plansch över Åbo Domkyrka och Biblioteksbron.
Sari Ruusumo och Lotta Bäck från Visit Turku är glada över turismutvecklingen i Åbo. Sari Ruusumo och Lotta Bäck från Visit Turku framför en plansch över Åbo Domkyrka och Biblioteksbron. Bild: Yle/Linus Hoffman sari ruusumo

Ett av Åbos trumfkort är "green and sustainable events". Då tävlar man inte med andra finländska kongresstäder, utan med gröna värden lockar man stora internationella konferenser som tidigare oftast hölls i Centraleuropa.

- Åbo är en så liten och tät stad att man kan gå till de flesta platserna, säger Sari Ruusumo, som är kongress- och evenemangschef vid Visit Turku i Åbo stad. Det uppskattas att man kan ordna en stor konferens på ett hållbart och ekologiskt vis.

Nästa år ännu livligare än Kulturhuvudstadsåret

Många traditionella evenemang ordnas under 2017, men under Finlands 100-års jubileumsår blir det dessutom många specialhändelser, sammanlagt över tusen olika i Åbo och Åboregionen. Nästa år väntas till och med bli ännu livligare än Kulturhuvudstadsåret 2011.

Bland de större evenemangen kan nämnas Tall Ships' Races, World Cup i boboll och Europas största folkdansfestival, Europeade. I samband med den ska man också försöka slå rekord i antal människor som dansar humppa samtidigt och förhoppningsvis komma med i Guinness rekordbok.

En speciell satsning görs också på Tom of Finland, där Åbo stadsteater sätter upp en musikal, en film om honom får premiär i vår, och det ordnas guidade rundturer i hans fotspår.

- Rundturen lanserar vi i januari, berättar Lotta Bäck som är marknadsföringschef för internationella marknader vid Visit Turku i Åbo stad. Så guiderna går på gym nu för att passa i kostymerna. Man måste ju vara väldigt vältränad.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland