Hoppa till huvudinnehåll

ÖN: Allvarliga anklagelser mot flyktingförläggningen i Pyttis

Äldre damer sitter i soffan i hotell Mäntyniemi i Pyttis
Arkivbild från flyktingförläggningen i Pyttis. Äldre damer sitter i soffan i hotell Mäntyniemi i Pyttis Bild: Yle/Carmela Walder asylsökande i mäntyniemi

En äldre asylsökande som bor på flyktingförläggningen i Pyttis höll på att dö för att personalen inte tillkallade hjälp vid ett sjukdomsfall. Det här och annan allvarlig kritik mot förläggningen kan tidningen Östnyland avslöja på fredagen.

Flyktingförläggningen i Mogenpört i Pyttis drivs av bolaget Kotouma, som också har hand om förläggningen i Strömfors.

Enligt uppgifter som tidningen Östnyland har fått är enhetschefen i Pyttis en stor del av problemet.

Enhetschefen är en tidigare yrkesmilitär. Han ska bland annat ha portförbjudit fyra frivilligarbetare och försökt övertyga en del av invånarna om att de inte får flytta bort.

Tidningen Östnyland berättar om ett fall där enhetschefen har försökt intala ett par som snart skulle få barn om att de själva skulle tvingas betala för förlossningen om de flyttar bort från förläggningen.

Frivillig: Ångestfylld stämning

Asylsökande som tidningen har talat med hävdar också att en äldre man fick ett sjukdomsfall och höll på att dö eftersom personalen inte hade kallat på hjälp. Enligt de asylsökande får de inte ringa efter ambulans utan tillstånd från enhetschefen.

Invånarna vittnar dessutom om brunt och oanvändbart kranvatten.

En tidigare frivillig från Borgå beskriver stämningen som ångestfylld och säger att enhetschefen beter sig som om han äger de asylsökande som bor på förläggningen.

Förläggningen har granskats

Resultatområdeschef Olli Snellman vid Migrationsverket säger till Östnyland att man har granskat förläggningen.

I det stora hela är allting bra, men Migri vill bland annat ha mer information om hur Kotouma förhåller sig till invånare som flyttar till privat boende.

Dessutom har Kotoumas vd Lari Christensen gjort en intern granskning på förläggningen efter ett samtal från ÖN.

Christensen beklagar det som har skett på förläggningen. Han säger bland annat att enhetschefen väldigt strängt följer Migris direktiv, och att han därför kan verka auktoritär.

Till tidningen säger Christensen att vattenproverna hela tiden har varit rena, men att den bruna färgen nu borde vara fixad. Han tillbakavisar också påståendet om att invånarna inte själva får ringa nödcentralen.

Artikeln uppdaterad 2.12.2016 kl. 7.30 med ett tillägg till Lari Christensens uttalande.