Hoppa till huvudinnehåll

Chockbeskedet: F1-mästaren Nico Rosberg lägger av!

Nico Rosberg med solglasögon och hörlurar. Ser cool ut.
Nico Rosberg slutar på toppen. Nico Rosberg med solglasögon och hörlurar. Ser cool ut. Bild: All Over Press Nico Rosberg,Formel 1,Formel

Förra veckoslutet vann Nico Rosberg sitt första världsmästerskap i formel 1-serien. Bara dagar efter den stora festen meddelar föraren att han lägger av med omedelbar verkan.

Nico Rosberg vann världsmästerskapet i formel 1-serien förra veckoslutet. Det avgjordes då han blev tvåa i den sista tävlingen i Abu Dhabi.

Nu meddelar Rosberg att han inte kommer att fortsätta karriären. Det innebär att 31-åringen bokstavligen kommer att sluta på toppen.

– Jag har bestigit mitt berg. Nu är jag på toppen och det känns rätt, står det på Rosbergs Facebook-sida.

– Alla de 25 åren jag hållit på med motorsport har det varit min dröm, min "främsta grej", att bli F1-mästare.

Vann 34 år efter pappa

Rosberg blev den andra föraren genom tiderna att vinna mästerskapet efter sin pappa. Keke Rosberg vann år 1982. Tidigare vann Graham och Damon Hill mästerskap med 34 års mellanrum.


Gav besked i Wien

Nico Rosberg meddelade omvärlden om sitt beslut att lägga av under en presskonferens i Wien, i samband med internationella motorsportsförbundets FIA:s prisgala. Ett besked publicerades också på Rosbergs Facebook-sida (fritt översatt):

"Alla de 25 åren jag hållit på med motorsport har det varit min dröm, min 'främsta grej', att bli F1-mästare. Genom hårt arbete, smärta och uppoffringar har det här varit mitt mål. Och nu har jag nått det. Jag har bestigit mitt berg, jag är på toppen och det känns rätt. Min största känsla just nu är djup tacksamhet till alla som stött mig på vägen mot drömmen.

Den här säsongen, ska jag säga er, var så förbaskat tung. Jag kämpade på galet på varje delområde efter besvikelsen de två senaste åren. Det fungerade som bränsle och min motivation steg till nivåer jag aldrig tidigare hade upplevt. Och naturligtvis påverkade det mina nära och kära också – hela familjen var med i uppoffringarna på väg mot målet. Jag kan inte finna tillräckligt med ord för att tacka min fru Vivian; hon har varit otrolig. Hon förstod att det här var det stora året, vår chans att lyckas, och hon skapade utrymme för mig att vila mellan varje tävling. Hon tog hand om vår dotter varje kväll och såg till att mästerskapsdrömmen gick först.

När jag vann i Suzuka, från stunden då ödet var i mina egna händer, kom den stora pressen och jag började tänka på att lägga av om jag vann. På söndag morgon i Abu Dhabi visste jag att det kunde vara mitt sista lopp och det rensade mina tankar före loppet. Jag ville njuta av varje del av erfarenheten, då jag visste att det kunde vara det sista loppet... Sedan gick starten och jag körde de 55 mest intensiva varven i mitt liv. Jag fattade mitt beslut på måndag kväll. Efter att ha funderat på det under dagens lopp berättade jag om beslutet åt Vivian och Georg (Nolte, från Nicos team) och sedan åt Toto (Wolff, Mercedes chef).

Den enda grejen som gör det här beslutet svårt är det faktum att jag sätter min racingfamilj i en svår situation. Men Toto förstår mig. Han visste direkt att jag var fullständigt övertygad. Min finaste prestation kommer alltid att vara att ha vunnit världsmästerskapet med det här fantastiska teamet, silverpilarna.

Just nu njuter jag bara av stunden. De kommande veckorna finns det tid att njuta och reflektera över säsongen. Efter det kommer jag att börja ett nytt kapitel i mitt liv och se vad som väntar mig..."